Tradiții și obiceiuri de „Probajine”

Sursa foto: unica.md

Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai mari sărbători religioase. În popor această sărbătoare mai este cunoscută și ca ”Probajiniile”.

Aceasta este una din cele 12 sărbători împărătești care semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta este Fiul lui Dumnezeu.

În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenicii săi Ioan, Petru și Iacob și au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul s-a schimbat la față. Potrivit Bibliei, „chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele i s-au făcut albe ca zăpada. Au apărut și cei doi mari prooroci, Moise și Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați”

Tradiția populară spune că „Probajiniile” înseamnă începutul toamnei. Păsările migratoare se pregătesc să plece, iar insectele și târâtoarele își caută adăpost în pământ, pentru perioada rec. Tot astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii care postesc. De asemenea, astăzi, se sfințește rodul viței de vie și vinul nou iar creștinii merg la biserică cu struguri pentru a-i blagoslovi.

De ”Probajine”, nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetelor li se recomandă să nu se pieptene, pentru că s-ar putea să nu le mai crească părul, așa cum nu mai crește nici iarba. În această zi nu se spală, iar femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

Altfel, dacă de „Schimbarea la Față” vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *