Tinerii din Ungheni vor fi informați în domeniul sănătății sexuale

Imagine simbol, sursa: ebihoreanul.ro

În perioada anului 2020 – iunie 2022, în raionul Ungheni au fost înregistrate, în total, 37 de adolescente însărcinate, cu vârste cuprinse între 15-17 ani. Potrivit Liliei Scurtu, șefa Centrului Prietenos Tinerilor „Impuls” din Ungheni, 60 la sută dintre acestea sunt din mediul rural.

Astfel, datele oferite de către Centrul Prietenos Tinerilor „Impuls” din Ungheni arată că, în cele șase luni ale anului 2022, șase adolescente au rămas însărcinate. În 2021 au rămas însărcinate 16 adolescente, dintre care 14 au născut, iar două au suferit avort spontan. Iar în 2020, în rândurile adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 – 17 ani, au fost înregistrate 15 sarcini și tot atâtea nașteri.

Profesorii instruiți sunt mai siguri pe sine și mai deschiși să le vorbească tinerilor despre educația sexuală

Unii profesorii nu au suficiente cunoștințe și abilități ca să facă față provocărilor, iar o parte din părinți neglijează aceste realități care complică și mai mult situația. Însă este foarte important ca profesorii să beneficieze de formare specializată adecvată pentru predarea în cadrul educației sexuale cuprinzătoare. Mai ales că în școli, această sarcină cade pe umerii dirigintelui.

Un exemplu în acest sens este Veronica Rotari, profesoară de chimie și fizică la Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni care din 2019 este educatoare de la egal la egal, în programul Y-PEER Moldova.

Notă: Y-PEER este o rețea de tineri educatori de la egal la egal, care orga-nizează activități de informare, educare și comunicare cu semenii lor. Scopul educatorilor de la egal la egal este de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor, pentru a-și proteja propria să- nătate cu toată responsabilitatea.

„De atunci sunt sigură pe cunoș-tințe și deschisă spre colaborare cu tinerii, atunci când au necesitatea de a discuta din temele ce nu au curajul să le discute cu părinții sau dirigintele”, a menționat Veronica Rotari.

Astfel, fiind mamă de fată și băiat, Veronica Rotari povestește că a simțit necesitatea de a cunoaște mai aprofundat subiecte ce țin de domeniul sănătății. „Mai ales că sunt mereu în- conjurată și de tinerii din școală care cereau sfaturi și undeva nu eram sigură dacă le ofer sfaturile corecte. Acesta a fost și momentul în care am decis să mă instruiesc în acest domeniu”, completează Veronica Rotari.

Ea susține că unii tineri nu sunt suficient de informați, sunt închiși în sine și consideră abordarea unor subiecte, ce țin de educația sexuală în special, ca fiind rușinoase. Dar ea spune că, dacă instruirea cu privire la educația sexuală ar începe de la o vârstă timpurie, atunci acest lucru îi va ajuta să-și înțeleagă mai bine sentimentele şi schimbările prin care trece organismul lor, precum şi să stabilească relații sigure, sănătoase și adecvate cu ceilalți.

 „SYSE – Say Yes to Sex Education” (Spune Da educației sexuale) – un proiect menit să informeze despre importanța educației sexuale

Recent, Grupul de Inițiativă „Eminescienii” din cadrul Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni a câștigat un proiect menit să informeze tinerii despre importanța educației sexuale în școală. Proiectul „SYSE – Say Yes to Sex Education” a fost câștigat în cadrul programului UPSHIFT Moldova, un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în comunitățile din care vin. „Echipa mea de fete din cadrul GIL „Eminescienii”, unde sunt și coordonatoarea grupului, au avut parte de un șir de instruiri, oferindu-le posibilitatea de a implementa proiectul prin acordarea de fonduri și asigurarea mentoratului”, spune Veronica Rotari. Astfel, proiectul „SYSE – Say Yes to Sex Education” prezintă în sine o campanie de informare și educație, prin activități nonformale. Acesta va începe în toamnă și în cadrul activităților vor fi abordate subiecte ce țin de igiena personală, ciclul menstrual, senzualitatea, identitatea de gen, consimțământul, contracepția, sarcina prematură, infecții sexual transmisibile, abuzul sexual, etc.

Drept urmare, vor fi sensibilizate și informate despre importanța educației sexuale, prin diferite campanii de informare, cel puțin 2000 de persoane din municipiu. Totodată, formatorii vor spori nivelul de cunoștințe în domeniul sănătății sexuale a 40 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 11-13 ani și respectiv 14-16 ani. „Sperăm la un impact pozitiv în rândul tinerilor și părinților. Vom încerca să reamintim societății că accesul la o educație sexuală cuprinzătoare este un drept al omului și că aceasta este în beneficiul tuturor”, a menționat Veronica Rotari.

Educația sexuală nu este doar responsabilitatea profesorilor, ci și a părinților

Veronica Rotari consideră că educația sexuală ar trebui să fie responsabilitatea fiecărui părinte, nu doar a pedagogilor. „Este util să se sublinieze că, educația sexuală în școli vine ca o completare la ceea ce poate fi îm-părtășit de părinți acasă. Este foarte important ca părinții să discute cu copiii acasă despre educația sexuală și să nu se simtă jenați”, a accentuat ea, menționând totodată că este important ca un tânăr să obțină informații corecte de la persoane bine informate, decât să fie dezinformați din alte surse – prieteni, internet, etc.

De altfel, Veronica Rotari vede un șir de probleme în relația dintre copil și părinte, anume la capitolul educația sexuală. Una dintre acestea ar fi nepregătirea părinților de a aborda această tematică, iar a doua este faptul că mulți dintre părinți sunt plecați peste hotare, nefiind alături de copiii lor în aceste momente. „Cu siguranță acești copii nu vorbesc cu persoanele în grija cărora sunt lăsați despre aceste probleme. Din acest considerent, atât elevii cât și părinții văd școala ca un suport în abordarea educației sexuale a copiilor”, a mai afirmat ea.

În acest context, Veronica Rotari a venit cu un sfat pentru părinți: „Nu trebuie să vă fie frică să comunicați cu copii, ei vor fi mai înțelepți atunci când se vor confrunta cu diverse situații în realitate. Evident, în cazul în care sunteți rușinați să discutați cu copiii subiecte legate de educația sexuală, puteți lua legatura cu un medic pentru a le explica lucrurile necesare acestora”.

Iar Natalia Cucereavîi, elevă la liceul „Mihai Eminescu”, spune că între ea și părinții ei există un dialog deschis și discută pe subiectul educației sexuale. „Le sunt recunoscătoare că au făcut-o, pentru că asta m-a ajutat să evit unele situații critice”, a spus adolescenta, după care a adăugat: „Educația sexuală în școli este la fel de importantă ca matematica, sau alte obiecte, mai ales pentru că ea ține de sănătatea noastră fizică, dar și psihologică. Nu putem plasa întreaga responsabilitate pe umerii pedagogilor, de fapt ar trebui părinții să fie responsabili să inițieze copiii încă de la vârsta când aceștia pot percepe unele realități și informații”.

Și Emanuela Nistiriuc, elevă la același liceu, susține că în familia ei, discuțiile referitoare la educația sexuală nu sunt un tabu. „Consider că nu este o rușine să vorbești deschis cu părinții despre acest subiect care, per ansamblu, înseamnă ați cunoaște propriile drepturi și a respecta drepturile celorlalți”, a spus ea.

„Întotdeauna părinții trebuie să-și amintească faptul că, deciziile legate de viața copiilor ar putea depinde de cunoștințele și informațiile obținute anume de la noi, părinții. Iar acest lucru ar trebui să fie suficient de motivant pentru a-i ajuta să depășească orice teamă sau jenă legată de educația sexuală”, a conchis Veronica Rotari, subliniind că o educație sexuală bună are nevoie de un dialog onest și deschis.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *