Râul Prut sub amenințare de cod portocaliu. Avertizarea de secetă hidrologică continuă

Râurile din Republica Moldova sunt afectate de seceta din această vară și au un nivel scăzut al apelor. Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) până pe 15 august, râurile Draghiște, Cubolta și Botna se află sub Cod Roșu din cauza scurgerii scăzute a apei, valorile medii multianuale lunare fiind de 0-10%, scrie zdg.md.

Sub Cod Portocaliu de urgență la secetă, potrivit SHS, se află râul Prut. Pe sectorul satul Criva – orașul Costești și pe sectorul orașul Ungheni – satul Brînza vor fi scurgeri ale apelor de 15-30 % din valorile medii multianuale lunare. În unele râuri la fel se vor menține scurgeri ale apelor de 15-30 % din valorile medii multianuale lunare.

Totodată, Codul Galben de scurgere scăzută a apelor este valabil pentru râul Nistru, (cu excepția unor afluenți de stânga al râului Nistru) cu scurgeri ale apelor de 35-50 % din valorile medii multianuale lunare, precum și râul Prut, pe sectorul orașul Costești – orașul Ungheni – 30-40 % din valorile medii multianuale lunare. Meteorologii spun că în râurile mici se vor menține scurgeri ale apelor de 30-45 % din valorile medii multianuale lunare.

Avertizarea hidrologică de scurgere scăzută a apelor pe râurile din R. Moldova a fost emisă de SHS pe 5 august, în legătură cu temperaturile ridicate din această perioadă și lipsa precipitațiilor, și este valabilă până pe 15 august.

„Deplasaţi-vă pe la umbră şi evitaţi pe cât posibil expunerea în plin soare, folosiţi îmbrăcăminte uşoară, subţire din ţesături naturale în culori deschise precum şi mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare); este bine să aveţi la îndemână lichide (apă)”, anunță SHS într-un comunicat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *