Consumatorii casnici de energie vor beneficia de compensații pentru achitarea facturilor

Începând cu 1 septembrie 2022, consumatorii casnici de energie vor beneficia de compensații sau subvenții, în funcție de categoria de vulnerabilitate, care va fi determinată în baza datelor furnizate de aceștia la înregistrarea în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Acest mecanism este reglementat în Legea nr.241 din 28 iulie 2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, publicată în „MO, care intră în vigoare pe 1 septembrie.

Astfel, pentru finanțarea măsurilor și a programelor de reducere a vulnerabilității energetice, inclusiv a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie destinate consumatorilor vulnerabili de energie, a subvențiilor pentru eficientizarea consumului de resurse energetice și a altor măsuri de asistență socială, va fi creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

În baza unor criterii (nivelul de venit al familiei/al persoanei singure; raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venituri; tipul sistemului de încălzire; componența familiei) consumatorii casnici de energie vor fi încadrați în următoarele categorii:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
  • consumatori fără vulnerabilitate energetică

Compensația/subvenția va fi acordată în funcție de vulnerabilitatea consumatorului, care vor fi obligați să prezinte, prin intermediul SI „Vulnerabilitatea energetică”, informații complete și veridice, iar în cazul prezentării unor informații false care au influențat cuantumul măsurilor finanțate din contul Fondului, beneficiarul va restitui întreaga sumă care i-a fost acordată în mod neîntemeiat.

În același timp, consumatorii casnici de energie care nu vor furniza date prin intermediul sistemului, vor fi încadrați în una dintre categoriile de vulnerabilitate energetică după metoda de estimare indirectă a vulnerabilității, pornindu-se de la datele ce țin de încadrarea altor familii sau persoane singure cu profil și consum similar. Consumatorii încadrați în categoriile de vulnerabilitate energetică după această metodă vor avea dreptul de a solicita revizuirea încadrării în baza informațiilor furnizate.

În funcție de gradul în care consumatorii vulnerabili sunt afectați de situația de pe piața resurselor energetice, de creșterea prețurilor și a tarifelor la resursele energetice și/sau disponibilitatea resurselor energetice, Guvernul va acorda compensații pentru achitarea facturilor la energie, stabilind perioada de acordare a compensațiilor, tipul resurselor energetice pentru care sunt acordate, categoriile de vulnerabilitate energetică pentru care sunt acordate compensațiile, volumul energiei compensate și valoarea compensațiilor pentru consumatorii din fiecare categorie.

În cazul în care se acordă dreptul la compensație pentru achitarea facturilor la energie mai multor categorii, valoarea compensațiilor pe unitate de energie consumată pentru o categorie de consumatori cu vulnerabilitate energetică mai ridicată nu poate fi mai mică decât valoarea compensațiilor pe unitate de energie consumată pentru o categorie de consumatori cu vulnerabilitate energetică mai scăzută. Totodată, dacă două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în aceeași locuință, compensația pentru achitarea facturilor la energie se acordă titularului contractului încheiat cu furnizorul de energie.

Pe lângă compensațiile menționate, din contul Fondului pot fi finanțate programe de subvenționare pentru măsuri ce țin de: înlocuirea corpurilor de iluminat și/sau modernizarea rețelelor electrice casnice; substituire echipamentelor electrocasnice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic și schimbarea ferestrelor, modernizarea sistemelor individuale de încălzire sau termoizolarea locuințelor. Modul de acordare a subvențiilor și resursele alocate anual pentru finanțarea programelor de subvenționare pentru eficientizarea consumului de resurse energetice urmează a fi stabilit de către Guvern.

Sursa: monitorul.fisc.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *