„AVANTI – Profesia nu are gen” – tabăra de zi care le-a permis tinerilor să afle răspunsuri legate de stereotipurile de gen în alegerea profesiei

Profesia trebuie să fie aleasă în funcție de gen, sau ea nu ține cont de faptul că ești fată ori băiat? Răspunsurile la această dilemă, precum și la multe alte subiecte legate de stereotipurile în bază de gen în alegerea profesiei le-au aflat cei 25 de băieți și fete care au participat la tabăra cu sejur de zi „AVANTI – Profesia nu are gen – orientare vocațională pentru tineri”.

Tabăra a fost organizată de către Centrul Raional de Tineret Ungheni, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.

Astfel, tinerii și tinerele, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, din opt localități ale raionului Ungheni, au avut oportunitatea să participe, timp de trei zile (20-22 iulie), la tabăra cu sejur de zi, fiind implicați în mai multe activități nonformale și interactive. Ei au putut să-și testeze atât interesele, cât și aptitudinile personale și profesionale, prin prisma egalității de gen.

În cadrul celor 12 sesiuni, tinerii au fost instruiți de către formatori cu experiență în domeniile egalitate de gen și orientare profesională. Totodată, participanții au ținut discursuri motivaționale despre actualitatea și importanța instruirilor de ghidare în carieră a tinerilor, prin prisma stereotipurilor de gen.

În prima zi a taberei, tinerii și tinerele au fost implicați în discuții despre imaginea de sine și aspirațiile profesionale ale acestora, precum și au putut afla modul în care stereotipurile de gen afectează deciziile de viitor. În cea de-a doua zi, s-au implicat în diverse ateliere de lucru privind identificarea stereotipurilor de gen în câmpul muncii.

Totodată, participanții taberei au fost vizitați de către reprezentanți ai instituțiilor de învățământ tehnic – Colegiul Agroindustrial și Școala Profesională din Ungheni, care și-au prezentat oferta educațională. În ultima zi, în cadrul unor ateliere de formare, participanții și participantele au promovat, de la egal la egal, mesajul că profesiile nu au gen și, fiind împărțiți în echipe, au alcătuit și au prezentat un plan despre activitatea pe care o vor organiza în comunitate.

„Unul dintre scopuri a fost diminuarea impactului stereotipurilor de gen în alegerea viitoarei meserii și în planificarea carierei. Împreună cu tinerii, am identificat și desființat stereotipurile de gen legate de profesii, am studiat rolurile sociale versus profesionale și situațiile de discriminare la locul de muncă. Cei 25 de tineri și tinere, instruiți în cadrul taberei, au devenit ambasadori pentru a transmite mesaje de promovare a egalității de gen în comunitatea din care vin”, a menționat coordonatorul proiectului, Dan Roșca.

Una dintre participante, Mădălina Țugulea, spune că tabăra i-a permis să afle multe informații noi și utile, fiind astfel mai pregătită să combată stereotipurile: „Este o tabără foarte bună, am avut parte de formatori extraordinari. Mă întorc în comunitate cu un bagaj foarte mare de cunoștințe”.

Cristian Procopciuc, un alt participant la tabără, povestește că s-a ciocnit cu situațiile de discriminare în bază de gen atunci când a vrut să fie angajat în calitate de chelner, pentru a câștiga niște bani de buzunar în vacanța de vară: „Am decis să merg la o cafenea din municipiu, pentru funcția vacantă de chelner. Managerul acelei cafenele mi-a spus că ei au nevoie doar de fete pentru postul respectiv. Aceasta a fost prima mea experiență de discriminare în bază de gen la alegerea unui loc de muncă. Am decis să mă înscriu la această tabără, pentru a demonstra că nicio persoană nu trebuie să fie discriminată și că fiecare dintre noi trebuie să aibă oportunități egale de a se dezvolta”.

Ca rezultat al taberei de vară, până în luna august, cei 25 de beneficiari vor realiza activități de la egal la egal cu tinerii din opt comunități din care fac parte (municipiul Ungheni, orașul Cornești, comunele Pîrlița, Zagarancea, Mănoilești, Valea Mare, Rădenii Vechi și Măcărești). Tinerii vor desfășura cel puțin opt activități, în format de la egal la egal, cu un număr total de aproximativ 120 de beneficiari cu vârsta de 15-19 ani.

Tabăra a fost organizată în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *