Un studiu făcut în Germania prezice veri și ierni mai secetoase în Europa

Sursa foto: agrobiznes.md

Serviciul Meteorologic German(DWD)a realizat un studiu conform căruia Europa s-ar putea confrunta cu veri și ierni mai secetoase în viitor, potrivit agerpres.ro.

Studiul DWD prezice scăderea pe termen lung a precipitațiilor în regiunea mediteraneană, precizând că acest lucru va depinde de nivelul de încălzire globală.

Potrivit studiului, există un risc crescut de secetă în Europa centrală și, mai ales, în vestul Europei.

Climatologii au remarcat că, din primăvara acestui an, continentul european s-a confruntat cu o secetă pe scară largă, care a afectat semnificativ nivelul apelor și agricultura și a condus la restricționarea consumului de apă.

Unele zone din Europa, mai ales nordul Italiei, s-au confruntat, de asemenea, cu ierni secetoase.

Zona mediteraneană centrală a cunoscut a patra cea mai secetoasă primăvară din 1901, iar în Germania aproape în fiecare primavară din 2009 nu au căzut suficiente precipitații.

Seceta ar putea afecta, de asemenea, zone întinse ale Europei în următoarele trei luni, deoarece calculele inițiale sugerează că acestea vor fi din nou mai secetoase față de media pe termen lung pentru perioada comparabilă 1991-2020.

Un deficit de precipitații a fost observat în aproape toate cele 11 regiuni europene studiate. Doar în Țările Baltice și în Scandinavia cantitatea de precipitații a fost normală în ultimele luni.

În schimb, Valea Po din nordul Italiei, în prezent afectată de o secetă severă, a primit o cantitate de precipitații sub medie din august 2021, cu excepția lunii noiembrie 2021.

În Europa Centrală s-a înregistrat, de asemenea, o cantitate de ploaie sub medie din septembrie anul trecut – singura excepție fiind februarie 2022.

Luna martie 2022 a fost excepțional de uscată, primind doar o treime din cantitatea obișnuită de precipitații, potrivit studiului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *