„Prietenie prin tradiții moldo-ucrainești” – un proiect menit să stabilească relații de prietenie între copiii ucraineni și moldoveni

În scurt timp, la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, vor fi create și dotate două ateliere de meșteșugărit, pentru băștinașii și refugiații din Ucraina. Astfel, băieții vor putea ciopli în lemn, iar fetele vor avea ocazia să coase la mașina de cusut.

Acest lucru va fi posibil datorită proiectului „Prietenie prin tradiții moldo-ucrainești” – „Дружба через молдовсько – українські традиції ”, implementat de către Asociația Obștească „Inovații Sociale”, împreună cu Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni și Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”.

De activitățile organizate în cadrul proiectului se vor putea bucura 50 de persoane refugiate din Ucraina, inclusiv copii, care locuiesc la centrul de plasament temporar din municipiul Ungheni, aflat la gestiunea Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, dar și alți copii, și părinți din municipiul Ungheni, care frecventează Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”.

Atelierele vor fi dotate cu maşini de cusut, mobilier, material de diferite culori şi factură. De asemenea, va fi achiziționat un aparat de cioplit în lemn, dar și un ferestrău escalibur, ferestrău unghiular, ferestrău cu bandă, şlefuitor, maşină de înşurubat, aspirator industrial, masă, set de instrumente manuale de cioplit în lemn.

Potrivit lui Andrei Chiorescu, coordonator de proiect, se dorește ca, odată implementat proiectul „Prietenie prin tradiții moldo-ucrainești”, să se realizeze integrarea în comunitate a copiilor refugiaților din Ucraina. De asemenea, se dorește stabilirea unor relații de prietenie între copiii ucraineni și moldoveni și promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural-național moldovenesc și ucrainean.

Astfel, în cadrul proiectului, pe lângă pe lângă crearea și dotarea atelierelor de meșteșugărit, se preconizează de a mai fi desfășurate și un șir de activități: concurs de cântec popular moldovenesc și popular intitulat sugestiv „Cântăm pacea”; o tabăra de vară  „Tabăra prieteniei”, care va avea o durată de trei zile, la care vor participa 20 de copii, ucraineni și băștinași; excursie la două muzee din raionul Ungheni, dar și Ziua portului popular ale celor două popoare.

„Proiectul este unul foarte important deoarece are menirea să contribuie la integrarea în comunitatea locală a refugiaților din Ucraina, în contextul acutizării stărilor depresive pe care la menifestă refugiaţii, ca urmare a ruperii lor îndelungate de reţeaua socială, mediului lor prietenos şi a rutinei zilnice din ţara de origine”, a conchis coordonatorul proiectului.

Proiectul „Prietenie prin tradiții moldo-ucrainești” – „Дружба через молдовсько – українські традиції” este implementat de către Asociația Obștească „Inovații Sociale”, împreună cu Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni și Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” și finanțat din programul „Uniți pentru Ukraina/Uniți pentru Pace”, finanțat de LUND Trust implementat de MAD-Aid și Camera de Comerț a Marii Britanii în Republica Moldova.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *