Secetă hidrologică: Ministerul Mediului vine cu instrucțiuni pentru economisirea apei

Imagine simbol, sursa: telegraph.md

Ministerul Mediului a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Biroul de Reintegrare, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția ”Apele Moldovei”, Agenția de Mediu și Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale. Scopul ședinței a fost coordonarea măsurilor care urmează să fie întreprinse pentru raționalizarea, menținerea și protejarea apei în perioada secetei hidrologice.

Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au dus la o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, inclusiv, în Republica Moldova, drept rezultat, ne confruntăm cu o secetă hidrologică gravă. Prin urmare, resursele de apă devin din ce în ce mai prețioase, ele trebuie protejate prin raționalizare şi, după caz, aplicarea unor măsuri de restricționare a consumului de apă. În perioada declarată ca stare de secetă, se recomandă economisirea la maxim a resurselor de apă, utilizarea metodelor alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.

Fiecare poate să contribuie la conservarea apei. #FoloseșteApaCuCap

În zonele declarate ”Cod portocaliu” de secetă, autoritățile vin cu un șir de recomandări pentru agenți economici, fermieri, instituții publice, populația generală.

În dependență de activitatea de întreprinzător, fiecare poate să contribuie la reducerea irosirii apei. Antreprenorii ar putea lua un șir de măsuri atât în a responsabiliza angajații, cât și de a utiliza rațional apa.

 • ATENȚIE! În această perioadă evităm utilizarea fântânilor arteziene,
 • Instalați robinete cu dozator, ele micșorează consumul de apă,
 • Asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă.
 • Dacă utilizați în activitatea voastră apa prelucrată, întrebați-vă dacă există modalități de reciclare a apei sau contactați furnizorul pentru a afla dacă există reduceri pentru achiziționarea unor echipamente de utilizare eficientă a apei.

Operatorii de apă trebuie să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze graficele de livrarea a apei; (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.) Să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Prin așa măsuri, conservarea apei devine o practică esențială în toată lumea, inclusiv, la locul de muncă.

Seceta, inundațiile și alte schimbări climatice afectează dramatic activitatea fermierilor. Chiar și așa, pot fi evitate unele consecințe dacă avem grijă de sursele naturale, care nu sunt nelimitate.

 • Asigurați-vă cu rezerve de apă în perioadele în care resursele de apă sunt limitate prin umplerea bazinelor de acumulare a apei pentru irigare
 • Irigarea se va face pe timp de noapte, atunci se evaporă mai puțină apă decât în timpul zilei
 • Prioritizarea irigării celor mai valoroase culturi în etapele critice de dezvoltare a acesteia
 • Orientarea resurselor de apă strict spre rădăcinile plantelor
 • Verificarea periodică a sistemului de distribuție a apei pentru irigare cu scopul de a evita scurgerilor necontrolate

 

Pentru localitățile din zonele declarate cu Cod Roșu, venim cu următoarele măsuri:

Populațiase interzice în intervalul de timp 8:00- 21:00  irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor;

Agenții economici: se interzice evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice;  se recomandă utilizarea apei în volume reduse; se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi; să se asigure că echipamentele utilizate sunt intacte și nu permit pierderile de apă.

Producătorii agricoli: irigarea doar pe timp de noapte și a culturilor care preponderent necesită apă, reducerea debitelor pentru irigare;

Operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apă: să revadă graficele de livrare a apei și după caz să introducă livrarea pe ore (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.) Să reducă la maxim posibil pierderile de apă. Să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori;

Autoritățile publice locale: care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor; distribuirea în centre de urgență a apei îmbuteliate.

Sunt multe posibilități de a economisi apa, toate încep de la noi. Iată ce puteți face:

 • Spălați dinții, fructele, vasele, FĂRĂ a lăsa apa să curgă inutil
 • Folosiți mașina de spălat vase sau de rufe doar când sunt pline
 • Utilizați vesela în bucătărie mai rațional pentru a spăla mai puțin
 • Dezghețați alimentele în frigider și nu sub jetul de apă
 • Pregătiți bucatele în cât mai puțină apă, aceasta ajută și la conservarea vitaminelor
 • Cu apa rămasă de la spălatul fructelor și legumelor se pot uda florile
 • Asigurați-vă că wc nu este defectat și apa nu curge inutil
 • Cât aștepți să vină apa caldă în robinet, adunați-o pentru a o folosi în alte activități
 • Învățați copii să închidă bine robinetul și lăudații când ei reușesc să economisească apa
 • Evitați în această perioadă spălarea mașinilor, trotuarelor, umplerea piscinilor etc.

Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din 22 iulie, în intervalul 22-29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga a f. Nistru) și va constitui:

-în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben);

-în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu);

-în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

În urma observațiilor vizuale, s-a constatat că unele sectoare ale râurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate. Printre țările care deja au introdus restricții la utilizarea apei pot fi menționate Italia, România, Spania, Portugalia etc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *