Cât de (ne)potabilă este apa pe care o consumăm din apeduct sau fântâni? Rezultatele de laborator sunt îngrijorătoare

Imagine simbol: jc.md

Principalele surse de apă din care se alimentează locuitorii raionului Ungheni sunt de suprafață (din râul Prut) și subterană (apeduct, fântâni arteziene, izvoare de captaj și fântâni tubulare).

Din datele oferite de către Direcția Centrul de Sănătate Publică (DCSP) Ungheni, apa din râul Prut, care este distribuită în municipiul Ungheni, dar și în alte 14 localități (Zagarancea, Semeni, Mănoilești, Vulpești, Cetireni, Florițoaia Nouă, Florițoaia Veche, Grozasca, Unțești, Novaia Nicolaevca, Alexeevca, Serghieni, Lidovca și Rezina), corespunde normelor sanitare prevăzute privind calitatea apei potabile.

O sursă de alimentare cu apă pentru marea majoritate a localităților din raion, 27 la număr, este cea subterană – apeduct (fântâni arteziene, izvoare de captaj, fântâni tubulare).

Astfel, locuitorii din Agronomovca, Buciumeni, Florești, Bușila, Chirileni, Costuleni, Cioropcani, Condrătești, Gherman, Grăseni, Floreni, Măcărești, Frăsinești, Morenii Noi, Medeleni, Negurenii Vechi, Petrești, Pîrlița, Sculeni, Sinești, Teșcureni, Todirești, Valea Mare, Cornova, Măgurele, Năpădeni, orașul Cornești, consumă apa provenită din această sursă.

Unele fântâni arteziene, din numărul total de 25, sunt în proprietate administrației publice locale, iar altele sunt gestionate și exploatate de către agenții economici din localități.

Din cele 25 de apeducte existente, doar șase corespund normelor sanitare

Conform informațiilor oferite de către DCSP, din cele 25 de apeducte de dimensiuni mici, marea majoritate din ele activează fără a avea autorizația sanitară pentru funcționare.

Notă: Autorizaţie sanitară de funcţionare este un act emis în condiţiile legii de către autoritatea competentă pentru supravegherea sănătăţii publice (aici Direcția CSP Ungheni), care confirmă corespunderea uneia sau mai multor activităţi desfăşurate de agentul economic cu legislaţia sanitară.

În majoritatea localităților unde apa captată nu corespunde cerințelor, nu există stații de tratare a apei. „Fiecare apeduct trebuie să dispună de autorizație sanitară pentru funcționare și să fie supus controlului periodic pentru a se putea duce o evidență mai bună asupra calității apei. Iar dezinfecția trebuie făcută cu compuși ai clorului și trebuie să corespundă după calitate. Anume din această cauză și tragem un semnal de alarmă, așteptăm conlucrare și implicare din partea responsabililor, pentru a oferi apă de calitate populației”, a mai precizat Alexandr Cornei, șeful DCSP Ungheni.

Întrebat care ar fi explicația că celelalte apeducte funcționează fără a avea autorizație de funcționare sanitară și furnizează în continuare apă care nu corespunde normelor sanitare, Alexandr Cornei a subliniat faptul că ceilalți nu au depus cererea pentru obținerea acestei autorizații.

 Apa din unele apeducte și fântâni – un cocktail de amoniac, nitrați, fluor și bacterii

Conform informațiilor oferite de către Direcția Centrul de Sănătate Ungheni, din cele 25 de apeducte de dimensiuni mici, care alimentează 27 de localități (aproximativ 10.300 de gospodării), doar șase corespund normelor sanitare.

Celelalte 19 nu corespund indicatorilor chimici privind calitatea apei potabile, fiind depistat un procent ridicat de amoniac, nitrați, fluor, reziduu sec solubil, e.coli sau enterococi.

În raionul Ungheni sunt 2498 de fântâni publice, din care se alimentează aproximativ 32 de mii de persoane. În urma investigațiilor de laborator efectuate în 2021, fiind luate 99 de probe la indicatorii fizico-chimici și 113 probe la indicatorii microbiologici, s-au depistat nitrați, fluor, e.coli și enterococi.

Din fântâni tubulare de mină se alimentează alte 24 de localități din raion – Blîndești, Boghenii Noi, Boghenii Vechi, Buzduganii de Jos, Buzduganii de Sus, satul Cornești, Coșeni, Curtoaia, Drujba, Elizavetovca, Hârcești, Hristoforovca, Izvoreni, Leurdoaia, Mînzătești, Mircești, Morenii Vechi, Negurenii Noi, Poiana, Rădenii Vechi, Romanovca, Săghieni, Șicovăț, Țîghira, Veverița, Zăzulenii Noi.

Problemele de sănătate apărute în urma consumului de apă ce nu corespunde normelor sanitare

Consumul apei potabile necalitative crește semnificativ riscul de a face gastroenterită, hepatită virală, febră tifoidă sau holeră, atenționează specialiștii în sănătate. „Iar o problemă majoră pentru raionul Ungheni o constituie concentrația nitraților și nitriților în apa potabilă, care depășește limitele admise. Cauza creșterii acestor substanțe ar fi folosirea masivă a îngrășămintelor chimice în agricultură”, spune Alexandr Cornei.

În 2021 au fost înregistrate 130 cazuri de boli diareice acute.

Reprezentanții Direcției CSP Ungheni menționează că monitorizează calitatea apei din raion și informează administrația publică locală despre rezultatele obținute în urma investigațiilor de laborator, dar și despre măsurile de remediere a acestora.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *