Rată de vaccinare anti-COVID, de 70%, obiectiv neîndeplinit în raionul Ungheni

Imagine simbol
Imagine simbol

Specialiștii în sănătate publică recunosc faptul că în raionul Ungheni nu fost atinse obiectivele Programului Național de Imunizări împotriva Covid-19, ce prevedea o acoperire vaccinală a populației de 70% până pe 1 iulie 2022. Potrivit lor, doar 27 la sută din populația eligibilă s-a imunizat.

Cea mai mare rată de vaccinare o are Centrul de Sănătate Dănuțeni, unde cu prima doză au fost imunizați 30,7% dintre locuitori, cu a doua doză – 30%, iar cu booster – 4,7%. Urmează Centrul de Sănătate Ungheni, unde și-a administrat prima doză 29,5% din populație, cu a doua doză s-a vaccinat 29%, iar 7,4 dintre locuitori și-au făcut doza booster. La un centru medical privat din municipiu, cu prima doză au fost imunizați 28,8%, cu a doua doză – 28,6%, iar cu booster – 6%.

Și Centrul de Sănătate Năpădeni a înregistrat o rată de vaccinare mai mare în comparație cu alte centre din mediul rural. Astfel, cu prima doză au fost imunizate 27,2% persoane, cu a doua doză – 26%, iar cu booster – 14,9%, urmat de Centrul de Sănătate Rădenii Vechi (cu prima doză au fost imunizate 26,7%, cu a doua doză 26,2%; iar cu booster – 5,3%), Centrul de Sănătate Cioropcani (cu prima doză – 24,7%, cu a doua – 24,4%, booster – 7,6%); Centrul de Sănătate Sculeni (doza I – 24,6%, doza II – 24,2%, booster – 6,8%), Centrul de Sănătate Valea Mare (prima doză – 23,3%, cu a doua doză – 22,8%, iar cu booster – 6,2%), Centrul de Sănătate Cetireni (prima doză – 22,9%, a doua – 21,9%, booster – 7,6%), Centrul de Sănătate Mănoilești (prima doză – 23,2%, a doua doză – 24,2%, booster – 8,6%), Centrul de Sănătate Cornești (prima doză – 23,2%, a doua doză – 22,5%, booster – 8,2%), Centrul de Sănătate Pîrlița (prima doză – 22%, a doua doză – 21,7%, booster – 5%), Centrul de Sănătate Măcărești (prima doză – 20,3%, a doua doză – 19,8%, booster – 7,5%).

Centrul de Sănătate Petrești se află la coada clasamentului. Aici a fost imunizată cu prima doză doar 19,5% din populația eligibilă pentru vaccinare, cu a doua doză – 19,2%, iar cu booster – 4,8%. Iar Ludmila Țurcanu, șefa Centrului de Sănătate Petrești, a oferit și explicațiile de rigoare: „Localnicii sunt reticenți, nu vor să se vaccineze.” Ea a adus și un exemplu: „O familie, soț și soție, au fost bolnavi de Covid-19, au fost spitalizați în stare gravă. Bărbatul a murit, femeia cu greu a fost vindecată. Acum ea, chiar dacă a pierdut un om drag din cauza acestei boli, tot se opune vaccinării contra Covid-19. Spuneți-ne, în așa caz, cum să-i convingem pe oameni dacă și cei care au trecut prin Covid nu vor să se imunizeze?”.

Conform unei hotărâri din 20 iulie despre intensificarea procesului de vaccinare a populației raionului, aprobată de Comisia extraordinară de sănătate publică, fiecare instituție medico-sanitară în comun cu autoritățile administrației publice locale trebuie să întocmească un plan concret de acțiuni, ca până pe 31 august să fie înregistrate rezultate vizibile pentru a crește atât rata de vaccinare împotriva Covid-19, cât și cu vaccinurile incluse în Programul Național de Imunizări. „Situația, într-adevăr, este critică, iar obiectivul de a atinge nivelul de vaccinare anti-COVID de 70% nu a fost realizat. Astfel că, până pe 31 august, trebuie să discutăm cu oamenii și să-i convingem să se vaccineze pentru a ridica procentul de acoperire vaccinală la Covid-19 în raion”, a menționat Sergiu Talmaci, medic epidemiolog la Direcția Centrul de Sănătate Ungheni.

Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, a venit cu o propunere către șefii centrelor de sănătate din raion ca să-și pregătească o listă cu numele locuitorilor vaccinați/nevaccinați, clasificați pe categorii de vârstă. Ulterior, va fi creată o echipă locală, alcătuită din autorități publice, cadre didactice, asistenți sociali, medici, polițiști, dar și o echipă de coordonatori, care vor discuta cu oamenii din comunități. „Astfel vom încerca să intensificăm vaccinarea împotriva Covid-19, dar și cu alte vaccinuri de rutină”, a spus Tatiana Lazăr.
Vaccinarea previne cazurile grave de Covid-19 și decesele.

 

Tatiana Tesliuc

Editor: Elena Cucu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *