Femeile care trebuie să efectueze screening-ul cervical vor fi informate prin mesaje

Imagine simbol, sursa: BBC

Femeile eligibile pentru efectuarea screening-ului cervical vor fi identificate și notificate automat privind necesitatea testării, rezultatele investigațiilor și tratament, datorită noului Sistem Informațional Automatizat „Registrul de screening cervical”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.

Registrul va înlesni efortul medicilor privind monitorizarea pacientelor, în special a celor depistate cu stări precanceroase și cancer cervical. Totodată, acesta va facilita procesul de evidență și schimbul de date între medicii implicați în prestarea serviciilor de screening cervical, necesare pentru diagnosticarea, tratarea și supravegherea pacientelor.

În acest sens va fi utilizat serviciul Mnotify și Mconect.

MNotify este serviciul guvernamental de notificare electronică ce permite prestatorilor de servicii , autoritățile și instituțiile publice (Expeditori) expedierea notificărilor către utilizatori (Destinatari) în vederea înștiințării acestora, despre evenimentele produse în legătură cu prestarea serviciilor sau altor evenimente relevante destinatarilor.

Pentru expedierea notificărilor, MNotify utilizează următoarele canele de notificare:

  • Poșta electronică (email)
  • Portalul cetățeanului
  • Notificări push
  • Mesaje scurte (SMS)
  • Mesagerie instantanee (chat)

SIA „Registrul de screening cervical” este implementat în cadrul Proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Scopul principal al acestui registru este sporirea ratei de depistare precoce a stărilor precanceroase și prevenirea cancerului cervical.

Anual, în Republica Moldova, cu stări precanceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *