Peste 600 de case din Ungheni riscă să fie inundate

Mai multe obiective sociale și peste 600 de case de locuit din municipiul Ungheni riscă să fie inundate în caz că ploua torențial în următorii ani, arată hărțile elaborate în cadrul proiectului transfrontalier (România) – „Rețele integrate de management al riscului de hazard/Integrated Networks for Hazard Risk Management (HAZARM)”, scrie radiochisinău.md

Echipa de specialiști de la UTM care a participat la proiect a fost alcătuită de 13 persoane – cercetători științifici seniori și juniori și specialiști în domeniu. Echipa a fost la măsurători în Ungheni, fiind responsabilă în mod special de transformările de coordonate la hărți, deoarece sistemul de coordonate în Moldova și România sunt diferite.

Măsurătorile topogeodezice s-au făcut în teren cu ajutorul echipamentului modern de la UTM. Specialiștii din Moldova au participat și la măsurători în România, iar cei din România au participat la măsurători în Moldova.

„La momentul de față, se știe cu exactitate care este gradul riscurilor seismice, de inundații sau alunecări de teren în zona municipiului Ungheni. Este un lucru bun, care va ajuta la elaborarea unor strategii și ajustarea Planului Urbanistic General al municipiului Ungheni.
De ajutor va fi și Ghidul transfrontalier de management al riscului de hazard, elaborat de specialiști în domeniu, care cuprinde măsuri de prevenire, monitorizare, strategii de intervenție, menite să reducă pierderile de orice tip în caz de calamități naturale. Ne-am dori că astfel de calamități să existe cât mai rar posibil, dar e bine să fim totdeauna pregătiți pentru a le face față”, au menționat reprezentanții Administrației Publice Locale din Ungheni.

Inginerii au studiat în orașul Ungheni 17 obiective de menire socială, precum școli, grădinițe, spitale, primăria și consiliul raional. Iar, Primăriei Ungheni i-au fost transmise hărțile și mai multe recomandări ce țin de unele îmbunătățiri ale clădirilor. Drept suport cartografic a fost utilizat planul urbanistic general din Ungheni din 2014. De menționat că diferența dintre hărțile făcute anterior și acum este că acestea mai noi pot fi utilizate drept model pentru alte zone.

Igor Nicoară, director la Institutul de Geologie și Seismologie din Moldova, a precizat că proiectul a format o echipă interdisciplinară care s-a axat pe studiul hazardurilor naturale la care e expusă aria țintă – localitățile Ungheni de pe ambele maluri ale râului Prut. A fost examinat hazardul seismic al acestor teritorii în baza metodelor probabilistice, fiind modelat un eventual cutremur de pământ puternic, precum a fost cel din 1940. Au fost estimate pagube materiale și posibile jertfe umane care ar putea fi în cazul unui asemenea seism. Hărțile sunt utile pentru cei care responsabili de înlăturarea consecințelor. De asemenea, au fost selectate zone predispuse riscului de alunecări de teren. Toate informațiile au fost transmise APL.

Alina Nicuța-Precul, lidera de proiect, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, a remarcat că rezultatele proiectului au scopul de a preveni o serie de consecințe negative de ordin financiar, de factură umană și de orice alt tip. „Trăim cu aceste fenomene naturale care uneori au manifestări deosebit de puternice pentru care trebuie să fim pregătiți”, a spus ea.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la Ungheni pe 30 iunie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *