FOTO / Parcul de tehnică al Unității de Pompieri și Salvatori din Ungheni s-a îmbogățit cu o autospecială

Expresul.md

Parcul de tehnică al Unității de Pompieri și Salvatori din Ungheni s-a îmbogățit. Acesta a fost dotat cu încă un vehicul de intervenție pentru lichidarea incendiilor.

Achiziția autospecialei de model MAZ a fost posibilă în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor de urgență comune în zona transfrontalieră”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

La data de 18 iulie, autospeciala a fost predată, oficial, Direcției Situații Excepționale (DSE) Ungheni de către reprezentanții proiectului și ai Consiliului Raional Ungheni. „Fie ca acest transport pe care l-ați primit, să vă ajute în misiunile de intervenție”, a răsunat îndemnul lui Ghenadie Mitriuc, președintele raionului Ungheni.

Totodată, potrivit Violetei Petre, coordonatoarea proiectului, urmează să mai fie achiziționate și alte echipamentele necesare pentru intervenții în situații de risc. Astfel, angajații DSE Ungheni vor beneficia de o motopompă pentru apă murdară, cât și una pentru apă curată, un generator trifazat și trei scafandre pentru situațiile excepționale ivite pe teritoriul raionului Ungheni.

Iar Sorin Bădulescu, consul la Biroul Consular din Ungheni a felicitat autoritățile locale pentru determinarea și hotărârea de care au dat dovadă, în identificarea și implementarea proiectelor cu finanțare românească, europeană sau ale altor parteneri strategici. „Vreau să vă doresc mult succes în activitatea de salvare și a intervențiilor pe care le veți face”, s-a adresat Excelența Sa angajaților DSE Ungheni.

Prezentă la eveniment a fost și Alina Popa, directoare executivă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” din Iași. „Mă bucur că atunci când veți interveni, o veți face în condiții sporite de siguranță”, a declarat ea, menționând că a rămas impresionată de insistența și dedicarea cu care, angajații Consiliului Raional au impulsionat acest parteneriat și au reușit să finalizeze achiziția acestui mijloc de intervenție.

De menționat că pe durata proiectului, angajații Direcției Situații Excepționale Ungheni sunt  implicați în mai multe activități. Se preconizează de a fi realizate schimburi de experiență între pompierii din Iași și Ungheni. Astfel, salvatorii și reprezentanții ai administrațiilor publice locale vor fi implicate în activități de salvare. Va fi elaborată și o strategie comună Ungheni – Iași, Iași – Ungheni de intervenție în zona transfrontalieră.

Înainte de a fi semnate actele de primire – predare a autospecialei, a urmat o demonstrație a tehnicii achiziționate.

Notă: Proiectul „Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor de urgență comune în zona transfrontalieră” își propune să reducă timpul de răspuns a echipelor de intervenție în situații de risc, să sporească gradul de implicare a cetățenilor în soluționarea situațiilor de urgență, dar și să reducă pierderile umane în situații excepționale. Datorită implementării acțiunilor din proiect, peste 75 mii de locuitori pot beneficia de aplicarea soluțiilor integrate cu impact transfrontalier, dar și de mai multă siguranță.

Costul total al proiectului este de 325,000.00 euro, contribuția de 91,190.00 euro vine din partea Asociației Pentru Dezvoltare Intercomunitară „Euronest”, Iași, iar suma de 233,810.00 euro – din partea Consiliului Raional Ungheni.

 

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *