Deficit de cadre didactice și la Ungheni, și Călărași. Sunt necesari peste 200 de pedagogi

Sursa foto: unica.md

Se pare că lipsa cadrelor didactice rămâne a fi una din cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul de învăţămînt din Republica Moldova.

Managerii instituţiilor de învăţămînt din ţară sunt în căutarea a peste două mii de specialişti. Cei mai mare număr de posturi didactice vacante sunt în municipiul Chişinău. În cele aproximativ 155 de şcoli şi licee din capitală este nevoie de peste 500 de profesori. Chişinăul este urmat de raionul Nisporeni, unde mai este nevoie de 147 de profesori, scrie www.noi.md. 

În şcolile din raionul Ungheni sunt vacante 129 de locuri, iar în Hînceşti – 119. În instituţiile de învăţămînt din Călăraşi şi Ştefan Vodă se caută cîte 86 de învăţători pentru fiecare raion.

În instituţiilor şcolare din Ialoveni şi Căuşeni sunt necesari 75 şi respectiv 71 de cadre didactice. Pentru a începe un nou an academic în componenţă deplină, şcolile din Cahul şi Căuşeni au nevoie de 64 şi, respectiv, 61 de profesori. În raionul Cimişlia se caută 50 de dascăli, iar în Făleşti 49. În satele din raionului Leova şi Sîngerei e nevoie de 46 de specialişti, iar la Străşeni şi Drochia cîte 40. În raionul Basarabeasca şi municipiul Bălţi, este nevoie de încă 34 de specialişti în domeniul pedagogic. Cei mai puţini profesori sînt căutaţi în Rîşcani şi Edineţ – cîte şapte şi respectiv şase specialişti.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, dacă în anul de studii 2016-2017 în instituţiile de învăţămînt activau peste 50,7 mii de persoane, în anul 2020-2021, cifra este în descreştere cu peste 3000 de profesori. În prezent, în instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova activează puţin peste 47 de mii de dascăli.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *