Cazurile de COVID–19 în raionul Ungheni sunt în creștere. Unii bolnavi sunt trimiși la spitale din Chișinău

35 de oameni din raion s-au îmbolnăvit în doar o săptămână. Astfel, în perioada 4 – 10 iulie, în municipiul Ungheni au fost înregistrate 15 cazuri, după care urmează satul Costuleni cu 4 cazuri, localitatea fiind sub cod portocaliu. Și satul Cetireni este sub cod portocaliu, fiind depistate 3 cazuri. În Petrești și Sculeni se înregistrează câte două cazuri, iar în Valea Mare, Unțești, Todirești, Semeni, Rădenii Vechi, Mînzătești, Gherman, Florești și Alexeevca – câte 1 caz.

Situația epidemiologică în Spitalul Raional Ungheni

Deși în ultima săptămână, în raion, au fost înregistrate 35 de cazuri de Covid, în spitalul raional nu sunt internați pacienți infectați. Acest fapt a fost confirmat de către Elvira Stati, vicedirectoarea Spitalului Raional Ungheni. „Din martie 2022, atunci când a fost sistată acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 la noi în staționar, avem ordin ca toți pacienții confirmați cu COVID-19 să-i direcționăm la Chișinău”, ne spune ea, subliniind că administrația spitalului nu a obținut vreun ordin de la Ministerul Sănătății, în care să fie indicată redeschiderea și reprofilarea Secției Boli Contagioase în Secție Covid.

Potrivit Elvirei Stati, la sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău au fost transferați trei pacienți: o femeie și o mamă cu un copil de o lună, confirmați pozitiv la COVID-19. „Deocamdată, situația este stabilă și pacienți gravi nu am avut”, a mai precizat Elvira Stati. Totodată, în baza unui ordin intern, toți angajații spitalului poartă măști de protecție, iar pacienții poartă măști atunci când efectuează investigații sau proceduri de fizioterapie.

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere. Explicația reprezentanților Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de COVID-19 în raion, dar și în țară, este într-o continuă creștere. Acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare, mai ales că rata de vaccinare în raion este mică, iar oamenii s-au relaxat, după doi ani de restricții, spun specialiștii. Despre aceasta a menționat și șeful Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni, Alexandr Cornei, care consideră că populația a obosit de pandemie, de restricții, eventual au uitat și de măsurile de profilaxie ce se impun, iar ca urmare avem o creștere a cazurilor de COVID-19.

De asemenea, Alexandr Cornei consideră că va fi greu de convins populația care încă nu s-a vaccinat să se imunizeze, deoarece această categorie se opune procesului de imunizare împotriva COVID-19. „Da, va fi foarte greu de convins o mare majoritate a populației, deoarece cei care au înțeles necesitatea vaccinării s-au imunizat, care au putut fi convinși – deja i-am convins. Rămâne acea parte a populației care refuză categoric”, a afirmat Alexandr Cornei. „Pandemia a arătat că avem încă foarte mult de lucru, iar unele studii la nivel național au arătat că suntem insuficient pregătiți, începând de la dotare și terminând cu deschiderea pentru colaborare între instituții”.

Tatiana Tesliuc 

Editor: Elena Cucu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *