8 sfaturi care te vor ajuta să vorbești în public și să susții orice interviu

Imagine simbol, sursa: milliegroup.com

Vorbitul în public? Hopa!

Doar când te gândești la vorbirea în public te apucă agitația. Iar unii deja simt palmele transpirate. Există însă multe moduri de a combate această anxietate, scrie speaker.md.

Da, da anxietate – care înseamnă teamă nedeterminată și de a învăța să vorbești liber și degajat în fața unui public ori de câte ori ai nevoie.

Atunci când ești chemat la un interviu de angajare ești extrem de bucuros. Însă în același timp, și speriat.

De obicei, starea de anxietate apare atunci când au mai rămas doar zece minute până te întâlnești cu cel care ține interviul. Însă, nu te speria! Există metode care te vor face să ai niște nervi de oțel.

8 sfaturi ce țin de vorbitul în public, dar care te vor ajuta să fii pregătit pentru orice tip de interviu

  • Să te cunoști pe tine bine

Cei mai mulți oameni se îngrozesc atunci când intervievatorul întreabă: “și, ce poți să-mi spui despre tine?” Dar de fapt, este cea mai ușoară întrebare posibilă. Cel care te întreabă asta vrea să afle, de fapt, ce tip de personalitate ai, ce interese, ce obiceiuri ai. Vrea să afle toate acestea pentru că dorește să fie sigur că ești persoana potrivită în cazul în care te va angaja.

Înainte să răspunzi, încearcă să îți amintești de ce ai aplicat pentru job. Gândește-te la momentul în care ai decis că aptitudinile tale și cerințele jobului se potrivesc de minune. De obicei, gândurile care îți trec prin minte în timp ce aplici reprezintă răspunsurile pe care vrea să le audă intervievatorul. Vorbește despre tine. Dă tot ce e mai bun și arată omului că meriți jobul. Dacă cineva te întreabă ”ce poți să spui despre tine”, asta înseamnă că ai oportunitatea să te vinzi exact așa cum vrei. Depinde numai de tine.

  • Combină încrederea și entuziasmul

De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii încrezător în capacitățile tale de a realiza ceva, dar nu erai extrem de entuziasmat? Sau invers?

Încrederea spune despre tine că ai idee despre ceea ce faci. Iar entuziasmul este indicativul sentimentelor asupra unui obiect sau a unei persoane. Trebuie să găsești echilibrul dintre cele două și să arăți asta.

  •  Folosește Facebook

Folosește profilul tău de Facebook și CV. Chiar dacă pe CV-ul tău sunt trecute sarcinile fostelor tale locuri de muncă, încearcă să le transpui în propoziții sau fraze. Niciunui intervievator nu-i va plăcea să audă aceleași lucruri pe care le-a citit deja în CV. Ține minte: un interviu ar trebui să semene cu o discuție în care doi oameni, care vor colabora pe viitor, se cunosc.

  •  Durata răspunsurilor

Ai grijă ca răspunsurile tale să fie nici foarte lungi, nici foarte scurte. Nu te gândi acum să răspunzi doar cu DA sau NU. Tot ce contează este să știi când să te oprești. Dacă răspunsul tău necesită doar 10 cuvinte, nu încerca să folosești 50. Dacă vor să afle ceva, te vor întreba.

  • Arată că ești un jucător din echipă

Atunci când amintești de fostele tale locuri de muncă și de realizări, încearcă să folosești cuvântul “noi”. Nu spune “eu” am realizat, asta dacă nu cumva ai lucrat singur. Desigur, asta nu înseamnă că nu poți să scoți în evidență responsabilitățile și realizările personale. Dar, nu uita să amintești cât de mult au contat acestea și cât de mult a avut de câștigat echipa de pe urma lor.

  •  Citește mai multe despre companie

Dacă nu știi nimic despre compania la care mergi la interviu, s-ar putea să lași impresia că nu te interesează jobul. Uneori sunt suficiente chiar și 10 minute petrecute pe site-ul firmei respective și pe paginile de social media ale acesteia. Afli cu ce se ocupă, ce misiuni și valori are și poate chiar cine sunt membrii echipei. Iar dacă tot suntem la acest punct, nu uita să-ți reamintești cerințele postului și ce ai trecut în propriul CV.

  •  Îmbracă-te corespunzător

Nu sunt întotdeauna necesare cămășile albe sau pantofii eleganți pentru un interviu de angajare. Ținuta perfectă pentru interviu depinde foarte mult de postul la care ai aplicat. Alege haine în care te simți comod, fără croieli prea casual. Oprește-te 2 minute la baie înainte de interviu ca să verifici că nu ai transpirat într-un mod vizibil, că nu ți s-a întins machiajul și că nu ai nimic printre dinți. Aceste lucruri nu le vor lăsa neapărat o impresie proastă recrutorilor, dar te vei simți tu mai liniștit știind că ai o ținută corespunzătoare pentru jobul la care ai aplicat.

  •  Implică-te în discuție

Interviul este un dialog. Iar ca orice dialog, întrebările și răspunsurile trebuie să vină din ambele direcții. Nu-ți fie teamă să pui și tu, la rândul tău, întrebări. Ca să nu te blochezi la interviu, poți chiar să le pregătești de acasă. Întreabă despre echipă și birou. Poate chiar reușești să convingi să-ți ofere un scurt tur al sediului. Cel mai important însă e să discuți despre salariu. Oricât de greu ar fi să negociezi salariul la începutul carierei, e important să o faci ca să nu ai frustrări ulterior când primești oferta sau după ce te angajezi.

Niciun interviu nu seamănă cu celălalt, dar dacă vei urma sfaturile de mai sus, șansele să fii sunat a doua zi, după interviu, cresc considerabil. Succes!

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *