Ziua Copilului a fost sărbătorită cu zâmbete, aplauze, voie bună, muzică și jocuri interactive

Preț de o jumătate de zi, curtea Centrului Educațional din Ungheni a devenit un spațiu al copilăriei, al prieteniei și al jocului pentru copiii din Ucraina, dar și pentru cei aflați în plasamentul Asistenților Parentali Profesioniști din raionul Ungheni.

Astfel, în data de 10 iunie, zâmbetele, aplauzele, voia bună, muzica și jocurile interactive au fost la ordinea zilei printre copiii prezenți, pentru a sărbători Ziua Copilului. Evenimentul a fost organizat de către Directia Generală Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni (DGASPF) în parteneriat cu Asociația Obștească (AO) „Alternative Sociale” , Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copii”. „Am desfășurat o activitate care a adus multe emoții, zîmbete și voie bună copiilor din cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă și celor refugiați din Ucraina care, la moment, locuiesc în cadrul Centrului de plasament temporar pentru refugiați”, ne spune Adriana Frasin, coordonatoarea proiectului, dar și președinta AO „Alternative Sociale”.

Activitatea dedicată zilei copilului, a avut loc în cadrul proiectului ,,Copilarie fericită pentru fiecare copil”, implementat de către AO „Alternative sociale”. „În cadrul proiectului ne-am propus să dotăm cu echipamente de joacă un spațiu din municipiul Ungheni, să dezvoltăm capacități de intervenție și asistență în situație de criză specialiștilor în protecția copilului din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a familiei Ungheni, să oferim suport familiilor în dificultate atât din Ungheni, cât și celor refugiate din Ucraina”, a mai specificat dânsa.

Acest proiect are o valoare financiară de 107 mii 600 lei și este implementat cu suportul „Terre des Hommes” Moldova, în cadrul proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni” parte a proiectului EVA „Promovarea Egalității de Gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women.

 Animatorii Masca Show au destins atmosfera prin muzică și jocuri distractive

Personajele Eliza din „Frozen”, „Omul Păianjen” împreună cu clownul din cadrul echipei de animatori din cadrul Centrului Multifuncțional „Regina Maria” au distrat copiii prin diferite jocuri interactive.

Copiii, de diferite vârste, au dansat, au participat la diferite jocuri, au fost supuși la diferite încercări pe care le-au trecut cu brio, învingătoare fiind, la toate probele, prietenia. „Am adunat doar emoții pozitive și îmi pare bine că sunt astăzi, aici, și că ne-am adunat atât de mulți copii”, a spus Valentina Parascan, o fetiță de 14 ani din Teșcureni.

Silvia Ceaglei din Teșcureni, asistentă parentală profesionistă, spune că aceste evenimente sunt binevenite pentru copii, mai ales pentru a trăi emoțiile pozitive și de a-și face o impresie mai bună despre viață. „Pentru a se realiza în viață, copilul are nevoie doar de emoții pozitive. Dacă se simte iubit, apreciat, susținut atunci doar în felul acesta poate să-și atingă niște scopuri, dar și să meargă cu capul sus prin viață”, a accentuat Silvia Ceaglei, care are are în plasamanent trei fete.

Expoziție cu degustare a bucatelor tradiționale moldovenești – deliciul zilei

A fost organizată și o expoziție cu degustarea bucatelor tradiționale moldovenești, în special pentru refugiați. Astfel că gospodinele iscusite s-au întrecut în prepararea plăcintelor cu diverse umpluturi, a sarmalelor învelite în frunză de viță de vie sau în foi de varză, iar la desert – biscuiții de casă și clătitele. Acestea au fost pregătite de către Asistenții Parentali Profesioniști.

Totodată, asistentele parentale profesioniste au descris bucatele pregătite familiilor refugiate din Ucraina, pentru a-i familiariza cu specificul bucătăriei tradiționale moldovenești. Oaspeții la eveniment au fost îndemnați să guste din bucatele pregătite, totodată, având ocazia să întrebe de gospodine unele secrete, dar și modul de preparare al acestora.

„Ziua Internaționala a Copilului este un moment de fericire si zâmbet pentru toți copiii lumii. De aceea, copiii participanți s-au bucurat și s-au distrat în această zi colorată de vară”, a punctat, la final, Adriana Frasin.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *