Un teren de sport multifuncțional, pentru elevii și elevele de la Liceul „Alexei Mateevici” din Pîrlița
Un teren multifuncțional, pentru volei și baschet, a fost inaugurat, la sfârșitul lunii mai, în curtea Liceului „Alexei Mateevici” din Pîrlița. Modernizarea acestuia a fost posibilă grație Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Oportunitățile fetelor pentru a practica sporturile preferate”, implementat de către Asociația Obștească „Moștenitorul”, în parteneriat cu Liceul „Alexei Mateevici” și administrația publică locală din Pîrlița.
Potrivit Ludmilei Lîsîi, coordonatoarea proiectului, terenul destinat activităților de antrenare, jocuri și competiții sportive nu făcea față cerințelor de promovare a unui mod de viață sănătos. Astfel, după șapte luni de reconstrucție, terenul de sport multifuncțional din curtea Liceului „Alexei Mateevici” s-a transformat în unul prielnic pentru practicarea sporturilor preferate atât de fete, cât și de băieți.
Suprafața totală a terenului multifuncțional este de 300 de metri pătrați, fiind destinat celor 450 de elevi, 250 de fete și 200 de băieți, care-și fac studiile în liceu, precum și tuturor locuitorilor comunei.
„Îmi place sportul foarte mult, în special voleiul. Mă bucur că vom putea juca pe un astfel de teren modernizat. Fiind un teren cu dublă destinație, este o oportunitate atât pentru cei pasionați de baschet, cât și pentru mine, care prefer voleiul, pentru a-mi dezvolta pasiunea. Este foarte frumos”, a opinat Nichita Movileanu, elev al Liceului „Alexei Mateevici”.
Colega lui, Cristina Goncear, spune că, odată ce terenul de sport a devenit „mai moale” în urma amenajării acestuia, ea va fi mai protejată în cazul accidentărilor.
„Îmi place să joc baschet și adesea se întâmplă să cad și să mă lovesc. Acum, odată ce terenul este moale, voi evita traumele. Este un spațiu foarte frumos și atractiv”, spune ea.
La rândul său, Ludmila Lîsîi, coordonatoarea proiectului, speră că, odată ce va fi implicată comunitatea prin participarea la activitățile sportive ce vor fi desfășurate pe acest teren, inițiativa va contribui semnificativ la eliminarea stereotipurilor de gen din localitate:
„Prin sporirea gradului de participare a fetelor și femeilor la activitățile sportive, întrecerile între fete-băieți, femei-bărbați, prin întremarea sănătății datorită activităților sport în aer liber, precum și prin pregătirea/antrenarea pentru campionatele raionale, vom contribui, într-o mare măsură, la eliminarea stereotipurilor de gen din comunitate”.
Asociația „Moștenitorul” și Liceul „Alexei Mateevici” au contribuit la realizarea proiectului cu 35 de mii de lei, în timp ce administrația publică locală a alocat 140 de mii de lei. Totodată, o contribuție semnificativă a venit din partea AO Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, suma oferită fiind de 81 de mii de lei.â
Proiectul este realizat cu susținerea AO Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns