Peste 20 de km de piste pentru bicicliști vor fi construite la Ungheni. Acestea vor fi construite pe șase străzi mari

Imagine simbol. Sursa foto: autoblog.md

Peste 20 de kilometri de piste pentru bicicliști vor fi construite în municipiul Ungheni. Acestea vor fi construite pe străzile Națională, Romană, Ion Creangă, Boico, Ștefan cel Mare și Decebal, unind astfel carterele Vasilica, Berești, Centru și Dănuțeni.

Acest lucru va fi posibil grație proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. „Pentru noi acest proiect este unul foarte important care, cu adevărat pornește la necesități pe care le au locuitorii municipiului Ungheni”, a menționat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni la conferința de lansare, care a avut loc pe 15 iunie.

Pistele vor fi alăturate trotuarelor, astfel ca să nu fie perturbată circulația, cu mici excepții vor interveni pe carosabil.

Totodată, vor fi construite 10 parcări neacoperite, 5 parcări acoperite pentru parcare de lungă durată în Ungheni și vor fi instalate și 142 de semne rutiere. Vor fi organizate și campanii de sensibilizare și informare, vor fi elaborate politici și strategii locale în vederea creării condițiilor adecvate pentru transportul prietenos mediului. Va fi creată o rețea transfrontalieră de promotori ai transportului prietenos mediului, destinată sporirii cooperării dintre actorii comunitari din domeniul transportului și planificării urbane.

Partenerii Primăriei municipiului Ungheni sunt Primăria municipiului Dorohoi, România și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă. Iar la Dorohoi vor fi construite peste patru kilometri de piste și 4 parcări. „Suntem bucuroși că suntem parteneri în acest proiect. Acesta va rezolva niște probleme, este așteptat în toate comunitățile, în special de tineri, dar și alte categorii, mai ales că este un proiect prietenos mediului”, a subliniat Dorin Alexandrescu, primarul de Dorohoi.

Proiectul își propune ca obiectiv general dezvoltarea inițiativelor de transport prietenoase mediului în zona transfrontalieră prin reducerea poluării aerului, cauzată de vehiculele motorizate și de contactele interpersonale, pentru a crește mobilitatea oamenilor și a optimiza transportul fără emisii de carbon în conformitate cu cerințele Uniunii Europene.

„În municipiul Ungheni, în categoria de vârsta 7-18 sunt 40%. Anume ei sunt cei care așteaptă astfel de proiecte. Salut aceasta inițiativă. Iar traseul care a fost identificat de primarie aș spune că este unul aglomerat, în sensul de mișcare și a transportului rutier, ceea ce consider că e bine că a fost identificată anume această porțiune”, a subliniat și Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.

Potrivit managerei de proiect Natalia Maslenicova, acest proiect va viza activități de cooperare în vederea identificării unei metodologii comune a principiilor de transport prietenoase mediului, dezvoltarea în comun a politicilor de mediu și implementarea acestora, identificarea problemelor critice și a factorilor cheie care determină reducerea poluării aerului prin îmbunătățirea sistemului de transport. Vor fi organizate campanii școlare de conștientizare cu genericul „Transportul și mediul”, două ture de tabără de vară „În oraș cu bicicleta”, un concurs foto și de desen „La școală cu bicicleta”, zece lecții de ciclism, maratoane municipale, etc. Totodată vor fi procurate 10 biciclete. „Eu cred ca în contextul scumpirilor carburanților, este un proiect foarte potrivit”, a menționat ea.

Perioada de implementare a proiectului este de 22 luni. Se așteaptă, la final, o creștere a mobilității persoanelor și mărfurilor în zona transfrontalieră prin intermediul unei rețele de transport prietenos mediului, o infrastructură de transport durabilă și prietenoasă mediului, precum și o rețea transfrontalieră creată pentru dezvoltarea transportului durabil și prietenos mediului.

Bugetul total al proiectului este de 1,834,153.11 Euro (echivalent cu 37,334,186.55 MDL), dintre care 1,441,379.17 EUR (echivalent cu 29,339,273.00 MDL) reprezintă suma grantului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *