Un Centru de susținere şi consiliere pentru victimele violenţei în bază de gen va fi deschis la Valea Mare
În curând, în satul Valea Mare, va fi deschis un Centru de susţinere şi consiliere pentru victimele violenţei în bază de gen, în cadrul proiectului „Informarea cetățenilor și cetățenelor în drepturi și oportunități”, implementat de Grupul de Inițiativă Civică „Lumina”. Centrul va fi amenajat în incinta Casei de Cultură din localitate.
„Lucrările de reparaţie deja au început. Au fost schimbate geamurile și urmează să fie schimbate uşile şi pardoseala”, ne spune Larisa Antoci, coordonatoarea Proiectului.
Potrivit Larisei Antoci, scopul acestui proiect este de a informa cetățenii din comunitate despre egalitatea de gen, modalitățile de raportare și de combatere a cazurilor de violență. „Acesta va fi un spațiu sigur și de încredere pentru persoanele din localitate, mai ales că este unicul centru de monitorizare şi susţinere a persoanelor implicate în cazurile de violenţă în bază de gen”, mai spune Larisa Antoci.
La Centrul de susţinere şi consiliere pentru victimele violenţei vor activa patru grupuri. Este vorba de grupul tinerilor – responsabil de identificarea persoanelor din localitate care au nevoie de ajutor; grupul de femei – care se va implica în diferite activităţi şi va învăţa femeile să se dezvolte pe plan profesional; grupul administrativ – care va consilia şi monitoriza persoanele implicate în cazurile de violență; grupul coordonator – care se va implica în procesul de informare a cetăţenilor şi va acorda ajutor, la necesitate.
Inițial, localnicii au fost chestionați în legătură cu egalitatea de gen, după care au participat la o instruire despre violența în bază de gen, drepturi și oportunități egale, precum și la discuții publice despre stereotipurile de gen și la târguri de obiecte manuale.
„Este foarte important acest Proiect pentru comunitatea noastră, mai ales că, în urma sondajului efectuat în cadrul Proiectului, am văzut că oamenii nu prea cunosc despre egalitatea de gen și violența în bază de gen. Grație acestui Proiect și prin implicarea acestor patru grupuri, comunitatea va fi mai informată și mai protejată”, conchide Larisa Antoci.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns