Concursul transfrontalier „WebLiber” inițiat de Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni, și-a desemnat câștigătorii

În lunile aprilie și mai, profesorii de limbă și literatură română din Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni au implementat un proiect educațional transfrontalier „WebLiber – In libras, libertas” (În cărți găsești libertatea), în cadrul căruia s-a desfășurat și concursul cu aceeași denumire.

La concurs au participat 86 de elevi din 14 instituții de învățământ din Republica Moldova și România. Prima ediție, cu genericul „Omenie, pace, iubire!” a fost dedicată scriitorului Nicolae dabija. „Proiectul educațional WebLiber și-a propus să creeze, pentru elevii de 16-19 ani, un teren de învățare colaborativă, în spațiul virtual și real, prin desfășurarea unui concurs de prezentări de carte realizate de echipe interinstituționale, cu scopul de a promova lectura comprehensivă și atitudinală a volumelor de poezie semnate de regretatul poet, Nicolae Dabija, valorificând aspectul interdisciplinar și utilizând diverse instrumente WEB 2.0”, ne spune Marta Istrati, coordonatoare de proiect, dar și profesoară de limbă și literatură română la Liceul „Gheorghe Asachi”.

De subliniat că elevii, participanți la concursul WebLiber, au fost împărțiți în echipe câte doi, ambii din instituții de învățământ diferite, fie din republica Moldova sau România. „Posibilitatea de a citi volumele de poezii ale lui Nicolae Dabija și de a le prezenta cât mai creativ, colaborând cu un coleg din altă instituție din republică sau din România, a fost chiar aspectul cel mai atractiv al acestui proiect. Participanții au avut posibilitatea să facă schimb de idei și impresii”, a subliniat Marta Istrati.

„Natura inter- și transdisciplinară a algoritmului de elaborare a prezentărilor multimodale le-a îndemnat pe concurenți să descopere tangențe axiologice între poeziile diferitor autori din literatura română și universală, între limbajul poetic și picturi, sculpturi, piese muzicale; să-și etaleze talentul oratoric și creativitatea; iar pentru pagina „Dar din dar”, să devină cei datorită cărora și alți oameni descoperă frumusețea versurilor lui Nicolae Dabija”, a mai adăugat coordonatoarea proiectului.

Rezultatele jurizării produselor elaborate au fost anunțate la sfârșitul lunii mai. Astfel trei premii mari au primit trei echipe formate de elevi de la Liceele „Vasile Alecsandri”, „Gheorghe Asachi”(ambele din Ungheni), „Ion Luca Caragiale” (Orhei) și Colegiul Economic „Ion Ghica” (Bacău, România). „Sunt mândră de rezultatul pe care l-am obținut. A fost un concurs frumos, informativ, în care am putut să lucrăm în echipe, să facem schimb de idei și cu alți colegi, din alte instituții, să interacționăm unul cu altul, să comunicăm eficient”, spune Bianca Chiosa, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, care s-a învrednicit de premiul mare.

Ceilalți participanți au primit diplome de merit. „O activitate de suflet încheiată cu rezultate pe măsură! Mulțumim organizatorilor, în special doamnei Marta Istrati, care au grijă ca tânăra generație și în momente în care tehnologia avansează tumultos, să aibă acces la o lectură plăcută și de calitate. Abia aștept o nouă ediție, pentru a cunoaște colegi noi, a face schimb de experiență și a păstra vie valoarea incotestabilă a operelor din palmaresul nostru românesc”, a menționat și Teoctista Colța, deținătoarea diplomei de gradul I, elevă la Liceul ,Ștefan Holban”, din Cărpineni, Hâncești.

Potrivit organizatorilor, scopul proiectului educațional a fost de a dezvolta abilitățile de citire, și înțelegere a textului poetic, să înrădăcineze practica lecturii de plăcere, să cultive respectul față de poeții români, astfel încât pasiunea pentru acest gen literar să fie durabilă și continuă. „Totodată, ne-am dorit implicarea elevilor participanți în activități de comunicare eficientă și sigură, în spațiul virtual, moderat de cadrele didactice implicate, optimizând astfel socializarea și creativitatea în colaborare”, a mai adăugat Marta Istrati, subliniind că este mândră de implicarea și performanțele elevilor în lumea cuvântului frumos.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *