Specialiștii în sănătate vorbesc despre regulile generale de comportament pe timp de caniculă

Sursa foto: libertatea.ro

Şi în această vară Republica Moldova se confruntă cu o caniculă, sau valuri de căldură, care îşi pun amprenta asupra stării de sănătate a populaţiei.

Atunci, când temperatura aerului înconjurător, pe o perioadă de timp este de 30 de grade şi mai mult, este dereglat întregul echilibru al organismului uman, care pot declanşa, la multe persoane, stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, oboseală generală, spun specialiștii. „În această perioadă se înregistrează o creştere semnificativă și a cazurilor de infecţii intestinale acute, dar şi a unor boli necontagioase ale sistemului cardiovascular, sistemului nervos central”, a atenționat Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrului pentru Sănătate Publică Ungheni.

Totodată, potrivit lui, starea de sănătate a populaţiei, în perioada caniculară, poate fi influenţată şi de factorul hidric – apa neconformă cerinţelor igienice. Aici este vorba despre scăldatul în locurile neamenajate, unde apa nu corespunde cerințelor igienice. „În această perioadă categoric este interzisă comercializarea produselor alimentare perisabile, în lipsa condiţiilor frigorifice, inclusiv în locurile neautorizate, fără respectarea condiţiilor de păstrare şi termenele de valabiliate a produselor alimentare. Chiar și apa potabilă trebuie folosită numai din surse bine amenajate, de calitate garantată”, a mai subliniat Alexandr Cornei.

Astfel, specialiștii în sănătate vin și cu niște recomandări: În perioada lucrărilor de câmp se recomandă de folosit apă de băut din fântâni sau izvoare amenajate; pentru odihnă, e necesar de selectat locurile care sunt amenajate respectiv, aprovizionate cu cele necesare – apă potabilă, umbră, containere pentru acumularea deşeurilor menajere; de asemenea e necesar de a se ţine cont de ventilaţia raţională şi aerisirea individuală a locurilor de muncă. Nu este exclus nici modificarea programului de muncă în dependenţă de microclimat şi temperatura mediului înconjurător.

O însemnătate deosebită pe parcursul caniculei o deţine și respectarea igienei personale în scopul profilaxiei bolilor diareice acute. Simptomele bolilor diareice acute (boală mâinilor murdare) sunt: greaţă, vomă, diareea.

Recomandări de ordin general, la segmentul de comportament, în caz de caniculă:

Să evităm la maxim, cît este posibil expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 16:00, de a purta pălării de soare, haine cu mânecă lungă, din fibre naturale, de culori deschise.

Este recondabil să consumăm zilnic cel puţin cîte 1,5 – 2 litri de lichide, care nu vor fi consumate prea reci. Se recomandă de a consuma ceaiuri la temperatura camerei, de muşeţel, sunătoare, urzică, care micşorează senzaţia de sete.

A consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete crude, ele fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale.

Alimentaţia trebue să fie variată şi, preferabil de a se consuma alimente uşoare şi proaspete, cu valoare calorică mică.

De evitat eforturile fizice susţinute în perioada zilei, când temperatura aerului înconjurător atinge valori maxime.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *