Meleșenenii au acum șansa de a face schimbări pentru sănătatea lor

La Meleșeni. Sursa: www. moldovenii.md

La Meleșeni este în plină desfășurare un proiect de dezvoltare a comunității sănătoase. Prin consolidarea unui parteneriat între societatea civilă și autoritățile publice locale se muncește la promovarea sănătății, prevenirea bolilor netransmisibile, dar și la cunoașterea drepturilor la sănătate.

O coaliție comunitară formată din Asocia Obștească ”Epitrop”, primăria satului Meleșeni, Oficiul Medicilor de Familie din localitate, Centrul de sănătate Călărași, dar și asistenți sociali, profesori și antreprenori, vor organiza activități pentru dezvoltarea unei comunități sănătoase în localitate. Astfel, timp de o jumătate de an ei vor fi ghidați de specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Călărași și vor organiza, mai întâi de toate, o serie de activități de salubrizare a spațiilor publice identificate pentru a fi amenajate cu echipamente sportive sau de agrement. Totodată, se vor realiza master-class-uri de gătit sănătos, seminare de informare, activități de advocacy pentru susținerea drepturilor și responsabilităților pacienților în sistemul de sănătate, precum și alte activități interesante.

„Comunitate sănătoasă” este un concept al Organizației Mondiale a Sănătății care a început să fie aplicat în Republica Moldova, începând cu anul 2019. Iar scopul dezvoltării comunităților sănătoase rezidă în recunoașterea factorilor determinanți ai sănătății și implicarea localnicilor în luarea deciziilor.

”Angajamentul acestei coaliții comunitare este de a contribui la promovarea modului de viață sănătos pentru a preveni dezvoltarea bolilor netransmisibile în rândul localnicilor (hipertensiunea și bolile aparatului circulator, diabet zaharat etc)”, a declarat Ionela Tatarciuc, coordonatoarea proiectului de la Meleșeni.

Acest proiect local este facilitat de Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și e susținut financiar de Guvernul Elveției. „Până în prezent au fost dezvoltate 40 de comunități sănătoase în 20 de raioane-pilot, susținute în faza I de implementare a proiectului”, a mai adăugat Ionela Tatarciuc.

Potrivit experților în sănătate, 89% dintre decesele înregistrate în țara noastră sunt cauzate de bolile netransmisibile și aproape fiecare al 3-lea deces este prematur, înregistrându-se la persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 69 de ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *