„Înfometați de pace” campanie republicană ce va avea loc și la Călărași

Scenă din filmul „Siberia din oase”

La Călărași va fi organizată proiecția filmelor „Siberia din oase” și „Expedițiile Memoriei”,realizate de studioul OVH ( regizoare -Leontina Vatamanu și Violeta Gorgos). Acest eveniment va avea loc în cadrul campaniei republicane „Înfometați de pace”, ce se va desfășura în perioada 28 iunie – 6 iulie, fiind organizată de Asociația Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu”.

Această campanie este dedicată victimelor Foametei organizate din 1946-1947 și tuturor victimelor represiunilor comuniste.

Proiecția acestor două filme va avea loc la Chișinău, Cahul, Strășeni și Călărași.

De asemenea va fi prezentată expoziția mobilă “Victimele comunismului”, realizată în baza materialelor Agenției Naționale a Arhivelor, vor fi prezenți istorici, victime ale represiunilor comuniste, oameni de cultură, preoți, alți invitați.

Siberia din oase – un cutremurător film al regizoarei Leontina Vatamanu-Mărgineanu, care a impresionat publicul din mai multe țări, ce relatează despre tragedia basarabenilor din secolul XX. Documentarul este o reconstituire realistă și zguduitoare a acelor momente din viața a patru foști deportați, care au fost ridicați la miezul nopții din 5 spre 6 iulie 1949 de activiștii bolșevici. Aceștia au năvălit cu cizma și baioneta, ridicând oameni pașnici, copii, bătrâni, pentru a-i duce în gulag-ul siberian. Episoadele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.

Amintim că în anul 2019, la Cornești a fost proiectată pelicula filmului „Siberia din oase”, iar printre protagoniști se numără și Ion Radu, locuitor al satului Romanovca, localitate ce intră în componența orașului Cornești.

Expedițiile memoriei – un ciclu de documentare, realizate în cadrul unor expediții ale unui grup de studenți, istorici, jurnaliști, cineaști. Ei au ajuns pe locurile unde au fost aduși moldovenii deportați în perioada 41-50 – în mijlocul pădurilor siberiene, fără adăposturi, lipsiți de hrană și de haine și impuși să presteze muncă de robi. Astăzi unii dintre cei deportați mai pot fi găsiți în cătunele siberiene – tot mai poartă dorul meleagurilor natale, nu au uitat limba maternă și se întreabă de ce noi i-am uitat pe ei… Fiind oameni harnici, buni gospodari, urmași de-ai lor s-au realizat cu succes în diferite ramuri cultură, știință, economie, nu au uitat de strămoșii lor, le cinstesc memoria. Cutremurătoare au fost momentele când membrii expediției descopereau în adâncul pădurilor siberiene cimitire cu cruci, uneori dărâmate, ale basarabenilor ce și-au găsit aici somnul de veci.

Anul acesta se împlinesc 75 ani de la apogeul Foametei din 1946-1947. Iar Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Asociației Istoricilor din Republica Moldova, a adoptat, după 30 de ani de independență, o zi de comemorare a victimelor Foametei organizate – ultima sâmbătă a lunii aprilie.

Menționăm că la moment nu este stabilită data exactă a desfășurării evenimentului la Călărași.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *