”Siberia din oase” va ajunge la Cornești. Filmul povestește și despre soarta unui locuitor al satului vecin, Romanovca

Scenă din filmul „Siberia din oase”

Corneștenii, dar și locuitorii localităților din preajmă, au o șansă unică să vizioneze filmul, despre care s-a vorbit foarte mult în ultimele zile  – ”Siberia din oase”.
Pe 13 iulie, începând cu ora 20.00, pelicula va fi proiectată în sala de ședințe a Primăriei orașului Cornești.
Intrarea va fi gratuită. Asta, în timp ce la Chișinău oamenii plătesc 85 de lei pentru un bilet, iar sala de cinema este arhiplină de fiecare dată.
Filmul, o producție a Studioului OWH, în regia Leontinei Vatamanu, a fost lansat pe 28 iunie, cu ocazia împlinirii  a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 6-7 iulie 1949.
Potrivit producătorului Virgiliu Mărgineanu, ”Siberia din oase” este un film bazat, în mare parte, pe documente și mărturiile a patru moldoveni, care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949.
Printre protagoniști se numără și Ion Radu, locuitor al satului Romanovca, localitate ce intră în componența orașului Cornești.
Cele patru istorii punctează ororile prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.

Scenă din filmul „Siberia din oase”

Asupra filmului respectiv, care are o durată de o oră și 25 de minute, s-a muncit timp de doi ani.
„Am încercat să fiu cât mai fidelă realității, cât mai aproape de ce mi-au relatat acești eroi. Filmul ”Siberia din oase” este ca o mărturisire, ca o confesiune, ca un moment de descărcare emoțională”, a subliniat Leontina Vatamanu în cadrul unei conferințe de presă de la Chișinău.
Pelicula ”Siberia din oase” a fost realizată cu suportul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, în asociere cu ”Moldova-Film” și ”Paradox Film”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *