După o reconstrucție și amenajare capitală, Piața Independenței din centrul orașului Ungheni a fost inaugurată

Foto: Gabriela Boxan

Sute de ungheneni au luat, pe 1 iunie, cu asalt Piața Independenței din centrul orașului. Cu toții au venit la inaugurarea acesteia, după 10 luni, cât au fost efectuate lucrări de reconstrucție și amenajare.

Astfel, după reconstrucție, Piața Independenței s-a transformat într-o zonă pietonală, devenind pentru locuitorii municipiului, un spațiu prietenos și atractiv. Lucrările proiectului de infrastructură, au fost posibile datorită finanțării Uniunii Europene (UE) și realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni Cheie.

Astfel, investiția Uniunii Europene în aceste proiecte este de 1 milion 168 mii 546 euro, a Primăriei municipiului Ungheni – 116 mii 854 euro și a Programului Națiunilor Unite – 90 mii euro.

În cadrul proiectului, circa 4000 metri pătrați au fost acoperiți cu pavaj, au fost instalate 40 de bănci, pe care unghenenii și vizitatorii municipiului vor avea posibilitatea să se recreeze. Totodată, în piață au fost plantate și 13 magnolii albe, aduse din Germania, din una dintre cele mai mari pepiniere de magnolii din Europa.

Atracția Pieței Independenței – havuzul pietonal cu show de lumini și muzică

Punctul de atracție al pieței este havuzul pietonal cu show de lumini și muzică. Cu o suprafață de 621 metri pătrați, havuzul de tip uscat, va lucra zilnic, ghidându-se după un program stabilit în prealabil. Astfel, la amiază, între orele 12.00 și 13.00, havuzul va fi pus în funcțiune, iar seara, în între orele 18.00 și 22.00, cu mici pauze tehnice.

„Acesta este un proiect mult dorit de toți, care a reușit să creeze un nou spațiu de recreere și agrement. Centrul orașului a devenit foarte atractiv, iar zona pietonală deja adună multă lume. Ceea ce se cere acum este ca să păstrăm cu toții această frumusețe și să lăsăm curat pe unde trecem cu toții”, a menționat și ungheneanul Vladimir Ivaniuc, prezent la evenimentul de lansare.

„Orașul nostru a prins și mai multă culoare, a devenit mai atractiv datorită acestei reconstrucții a Pieței Independenței. Nouă, nu ne rămâne decât să mulțumim finanțatorilor și Primăriei, pentru această modernizare”, a accentuat Marina Zamă, moderatoarea evenimentului, dar și specialistă tineret și sport, în cadrul Primăriei municipiului Ungheni.

Și Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a menționat că: „Doar împreună și fiecare în parte, putem face ca municipiul Ungheni să fie unul de care să ne mândrim cu toții. Așadar, cum vom păstra această piață, așa o vom avea”, mulțumind pentru finanțatorilor pentru realizarea acestui proiect.

Totodată, primarul a ținut să precizeze că lucrările nu se vor opri la această etapă. Dânsul a subliniat faptul că lucrările din zona adiacentă Pieței sunt în toi și a fost restabilită partea carosabilă a străzii Naționale. Iar în luna iunie vor începe lucrările de restabilire a tuturor trotuarelor de pe strada Națională.

Un program cultural vast, cu dansuri și multă voie bună

Frumusețea havuzului, în toată splendoarea sa, a putut fi admirată sub acordurile celebrei piese, compusă de Eugen Doga, „Valsul trandafirilor”. Iar aplauzele și voia bună au răsunat de la începutul și pănă la sfârșitul evenimentului.

Surprizele nu au contenit să surprindă atenția celor prezenți la inaugurare. Piața Independenței a fost „inundată” de sunetele produse de pian, la care au cântat reprezentantele Școlii de muzică, dipă care a evvoluat și ansamblul de instrumente aerofone de la aceeași instituție. Atmosfera a fost încinsă de ansamblul de dansuri „Unghenenii”, „Struguraș”, dar și „Hora de la Prut”.  Evenimentul s-a încheiat cu o horă, în care s-au încins ansamblurile de dans, dar și unghenenii prezenți pe piață.

De menționat că reconstrucția străzii Națională (renovarea rețelei de apeduct, trotuarelor; amenajarea spațiilor verzi, mobilierului urban, pistelor pentru bicicliști) şi transformarea Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice se regăsesc în top trei idei de modernizare a municipiului Ungheni, propuse şi votate de ungheneni în cadrul concursului „UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European”, desfăşurat în 2020, în cadrul Programului „EU4Moldova”.

Piața Independenței nu a fost reparată din 1969.

NOTĂ: Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Autoare: Gabriela Boxan

Acest articol a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *