„Cartofii prăjiți au și acum gust de clor”. Ce spun oamenii care și-au pierdut gustul și mirosul din cauza COVID-19

Sursa foto: noi.md

Cele cinci simțuri de bază ale omului – mirosul, gustul, vederea, auzul și simțul tactil (pipăitul) – ne leagă direct de lumea în care trăim. A trăi câteva săptămâni sau luni fără gust și miros nu este doar o problemă de confort, ci poate crea situații dificile.

Mai grav e că pierderea acestor simțuri poate reprezenta o amenințare. Persoanele care au pierdut mirosul și gustul nu-și mai pot da seama dacă alimentele sunt alterate sau, mai rău, nu simt scurgerile de gaze ori mirosul de fum, ceea ce le poate pune în pericol viața și sănătatea.

Pe lângă multiplele sechele lăsate de virusul SARS-CoV-2, oamenii care au trecut prin COVID-19 povestesc și despre senzațiile, dar și problemele cu care s-au confruntat odată ce și-au pierdut mirosul și gustul.

Din experiența celor care și-au pierdut gustul și mirosul

„Cartofii prăjiți au, până în prezent, gust de clor”, afirmă Mariana, o locuitoare a raionului Ungheni, în vârstă de 38 de ani. S-a îmbolnăvit de Covid-19 anul trecut, în octombrie. A avut o formă „mai ușoară” a bolii și totuși, în urma infectării cu noul coronavirus, Marianei i-au dispărut temporar simțul olfactiv și cel gustativ. Fiind o fire energică, nu a deranjat-o la început că ceea ce o înconjoară a încetat să mai miroase, iar mâncarea și-a pierdut gustul, fiind o combinație de… nimic.

Au trecut câteva zile până a început să resimtă lipsa celor două simțuri. Nu se mai putea bucura de mirosul plăcut al parfumului preferat. Totodată, mânca de nevoie, fără a savura din plin, ca altădată, gustul bucatelor preparate.

Condimenta mâncarea „la ochi”, fără a înțelege dacă mai este nevoie de puțină sare sau, în unele cazuri, de zahăr. Până în ziua de azi, Mariana a rămas cu mirosul și gustul distorsionate la unele alimente sau produse chimice. Era obișnuită să utilizeze mereu soluția de clor pentru a dezinfecta locuința, dar nu mai percepea deloc mirosul înțepător de clor. Uneori, dubla cantitatea utilizată, crezând că soluția este de proastă calitate și nu degajă mirosul specific.

Doar membrii familiei, atunci când intrau în casă, îi atrăgeau atenția că a făcut abuz de soluția dezinfectantă.

Ulterior, după vreo două săptămâni de la infectare, mirosul a început, încet-încet, să reapară. La început, a putut să perceapă unele mirosuri mai accentuate, cum ar fi cel de cafea. Spune însă că nici până în ziua de azi nu simte mirosul de clor ca înainte.

Și gustul i-a revenit, însă, nu își poate explica de ce mâncarea ei preferată, anume cartofii prăjiți, au gust de clor. „Spre regret, gustul ciudat al cartofilor nu s-a schimbat, având același gust straniu de clor”, afirmă ea.

I se pare ciudat că, nici acum, după ce a trecut atâta timp de la infectarea cu noul coronavirus, nu se mai poate bucura de gustul pe care și-l amintea că ar trebui să aibă cartofii rumeniți în tigaie.

Și Gabriela, în vârstă de 31 de ani, și-a pierdut mirosul și gustul din cauza COVID-19.

A înhățat virusul SARS-CoV-2 încă la începutul pandemiei, prin luna august. Timp de trei săptămâni, în care s-a simțit rău, a început să-i dispară, treptat, simțul olfactiv și apoi, cel gustativ. Însă nici febra, nici durerile musculare și, desigur, lipsa poftei de mâncare n-au ocolit-o. „Mirosul a fost cel care a dispărut primul”, a afirmat tânăra. A sesizat repede că ceva e în neregulă, pentru că până atunci se putea lăuda cu un simț olfactiv de invidiat. A doua zi după ce i-a dispărut mirosul și gustul a început să se piardă. Orice aliment pe care-l mânca nu avea gust. Totul era fad.

Totuși, un lucru neobișnuit pe care l-a sesizat în urma COVID-19 a fost faptul că nu simțea, la atingere, temperaturile joase sau înalte ale apei sau ale altor suprafețe. „La câteva zile de la infectare, pregăteam de mâncare. Din neatenție, am atins cratița care se afla pe aragaz, însă, nu am simțit arsura care, în mod normal, ar trebui să fie resimțită”, își amintește ea.

Cel mai grav, afirmă Gabriela, este că nu putea să estimeze corect temperatura apei pe care o utiliza la îmbăierea copilului, în vârstă de doar un an. Nu simțea, la contactul cu apa, dacă aceasta este prea caldă sau prea rece. Iar pentru a evita incidentele, soțul ei și-a luat angajamentul să-i pregătească apa pentru a scălda copilul. Simțul tactil i-a revenit de la sine, așa cum a dispărut, la 4 săptămâni distanță de la diagnosticare. Mirosul și gustul însă au reapărut mai repede, dar nu în totalitate. Pur și simplu, unele mirosuri s-au redus din intensitate.

În cât timp se restabilesc complet simțul olfactiv și cel gustativ, dar și factorii de care depinde acest lucru, a explicat Valeriu Jardan, medic neurolog în cadrul clinicii medicale AlfaMed din Ungheni

„Pierderea mirosului și gustului se atesta și până la COVID-19, drept urmare a unor infecții”, spune medicul. „Mirosul și gustul pot să se restabilească și de la sine, dar, în unele cazuri, după o perioadă mai îndelungată”, a subliniat Valeriu Jardan. Deocamdată, nu există tratament specific. Se prescrie, în asemenea cazuri, un tratament de îmbunătățire a funcțiilor creierului, a celulelor nervoase, inclusiv a nervului olfactiv”, a mai adăugat medicul. Totodată, Valeriu Jardan a afirmat că problema respectivă este studiată de către savanții din lumea întreagă, fiind și în atenția Organizației Mondiale a Sănătății. În perioada post-Covid, medicului neurolog i s-au adresat doar trei persoane cărora le-au dispărut mirosul și gustul. Potrivit lui, cei mai mulți pacienți vin cu alte probleme post-Covid, cum ar fi slăbiciunile sau amețelile.

 

Tatiana Tesliuc 

Editor: Elena Cucu

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *