Ambasadorii culturali ai Călărașilor: Orchestra ”Ciobănaș” și Ansamblul ”Codrenii” și-au sărbătorit aniversările

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași

Sfârșitul de primăvară a fost marcat la Călărași printr-un eveniment cultural de amploare: Spectacolul aniversar al Orchestrei de muzică populară ”Ciobănaș” – la 75 de ani de la fondare, dar și a Ansamblului de dansuri populare ”Codrenii” – la 70 de ani de activitate.

Concertul grandios a fost găzduit de Casa raională de Cultură ”Ion Ungureanu”, adunând sute de spectatori la data de 27 mai. Preț de trei ore, publicul a simțit emoția și dăruirea actualilor și foștilor membri ai celor două colective, trăind alături de ei momente de neuitat.

De-a lungul anilor, Orchestra ”Ciobănaș”, fondată la 1947 de regretatul violonist Grigore Duvidzon, a adunat în repertoriu cântec după cântec, având astăzi la activ peste 100 de piese, o bună parte dintre ele fiind creații proprii. În cadrul concertului de vinerea trecută, artiștii, printre care și veterani, au dat tot ce au avut mai bun, iar prestațiile lor pe scenă au fost impecabile.

”Ciobănașii” au adunat de-a lungul timpului zeci, dacă nu chiar sute de diplome și trofee de la diverse festivaluri naționale și internaționale. La ora actuală, orchestra este cunoscută nu doar la Călărași, ci și în străinătate, pentru că artiștii de aici au evoluat pe scenele din România, Franța, Germania, Polonia, Belarus, Estonia, Ucraina, Letonia, Federația Rusă. Iar lista poate continua.  În prezent, Orchestra ”Ciobănaș” numără 11 instrumentiști de bază și opt soliști. Trebuie menționat că fiecare dintre ei are un alt post de lucru, iar ceea ce-i unește este dragostea pentru muzică.
Și membrii Ansamblul de dansuri populare ”Codrenii”, care au împlinit șapte decenii de activitate, au strălucit la propriu în cadrul concertului aniversar, așa cum știu să o facă de fiecare dată. Nu se știe exact cine a fost fondatorul acestui ansamblu. Cert este că temelia a fost pusă în anul 1952.

Printr-o mare diversitate de coregrafii, dansatorii au demonstrat că toți acești ani nu au trecut în zadar. Astfel că scena a gemut sub pașii apăsați ai celor aproximativ 60 de dansatori: de la copii până la persoane în etate. Și ce mai dansuri au fost prezentate – ”Hora codrenilor”, ”Șaerul”, ”Jocul moldovenesc”, ”Hora ca la Sud”, ”Sârba de la Vărzăreștii Noi”, ”Polca”, etc. Se știe deja că dansatorii călărășeni muncesc, în primul rând, pentru bucuria lor interioară, dar și pentru ca să le arate altor popoare cultura și tradițiile moldovenești, așa cum au făcut-o în nenumăratele lor deplasări în străinătate, pe scenele din România, Cehia, Bulgaria, Germania, Franța, Ucraina, Turcia, Italia, Macedonia, etc.

”Atât ”Ciobănașii”, cât și ”Codrenii” s-au mândrit dintotdeauna cu membrii săi, oameni de diferite vârste și profesii, dar pe care îi unește marea dragoste față de folclor, dorința de a contribui la crearea bunei dispoziții a oamenilor, de a păstra și a transmite generațiilor în creștere valorile autentice ale neamului nostru”, a menționat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură din Călărași, după care a mai adăugat: ”Aceste ansambluri reprezintă o carte de vizită a raionului Călărași, pentru că oriunde pleacă, la orice festival național sau internațional, revin acasă cu trofee, cu diplome și mențiuni”.

Un lucru este cert, ceea ce îi motivează cel mai mult pe muzicanții și dansatorii călărășeni sunt aplauzele pe care le primesc la fiecare spectacol pe care îl susțin. În cadrul evenimentului festiv s-au împărțit diplome și daruri din partea Direcției Cultură și Turism, a Consiliului raional Călărași, dar și a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *