Tinerii și tinerele din Ungheni învață tehnicile de autoapărare emoțională și fizică

Mai mulți tineri și tinere din raionul Ungheni participă la cursuri de autoapărare emoțională și fizică, organizate de către Grupul de Inițiativă Locală „Hai Ungheni”, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul proiectului „Gardienii Comunitari ai Autoapărării”.

Potrivit lui Dan Roșca, coordonatorul Proiectului, tinerii învață cum să facă față în cazul situațiilor de violență fizică și emoțională, precum și promovează, în cadrul comunității, dreptul fundamental la o viață sigură pentru fiecare, indiferent de gen:

„Am ținut cont de dorința și de solicitările tinerilor. În urma discuțiilor cu aceștia, am aflat că, în cel puțin 2-3 cazuri, fetele au fost la un pas de a deveni victime ale violenței”.

În cadrul proiectului, 10 tineri și 10 tinere din localitățile Petrești, Sculeni, Condrătești, Pîrlița și din municipiul Ungheni învață noţiunile generale teoretice şi practice despre autoapărare. Ei învaţă cum trebuie să reacţioneze în situaţiile de criză, cum să-și păstreze calmul chiar şi atunci când se află faţă-n faţă cu agresorul.

Tinerii, despre tehnicile de autoapărare

Cursul de autoapărare fizică se bazează pe tehnici foarte simple, însă eficiente, pentru orice vârstă și gen, fără a fi necesară o pregătire fizică specială. Pe data de 20 aprilie, tinerii și tinerele au participat la cea de-a treia lecție a cursului de autoapărare fizică.

Disciplina, echilibrul, poziția corpului și punctele vulnerabile ale acestuia, loviturile de apărare și de contraatacare, viteza – cu acești termeni s-au familiarizat fetele și băieții, îndrumați de către Vladimir Oboroc, antrenor de lupte libere. Antrenamentul a început cu exerciții de încălzire, după care, în grup câte două persoane, participanții au pus în practică tehnicile de autoapărare demonstrate de către antrenor, făcând schimb de roluri.

Tinerii implicați au exersat un șir de elemente menite să contracareze o lovitură, au aflat și au pus în practică tehnici eficiente de eliberare din blocaje periculoase și de identificare a punctelor slabe ale atacatorului.

„Aceste antrenamente servesc pentru disciplină, precum și pentru apărare în diferite situații de risc. Ceea ce învață ei aici este strict pentru apărare, nicidecum pentru luptă. Dat fiind faptul că trăim într-o societate violentă, este necesar ca atât tinerii, cât și tinerele să cunoască tehnici de apărare pentru a se simți în siguranță în cazul unui atac stradal”, a subliniat antrenorul Vladimir Oboroc.

Victoria Său, elevă la Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni, ne-a spus că au fost foarte interesante cele trei antrenamente la care a participat, în pofida faptului că, după acestea, își „resimte fiecare mușchi din corp”. E ferm convinsă că este nevoie de foarte multă muncă pentru ca tehnicile pe care le învață să fie executate corect:

„În momentul în care îți reușește să execuți mișcarea, gradul de satisfacție este enorm și te simți sigură de forțele proprii. Acest fapt te încarcă cu o energie de nedescris”.

Colega ei, Mihaela Brai, spune că ceea ce a determinat-o să se înscrie la aceste cursuri a fost pentru propria-i apărare: „Din nefericire, am trăit o experiență urâtă în care o persoană de sex opus a încercat să ridice mâna asupra mea. Sper că îmi vor fi utile tehnicile de apărare pe care le învăț aici, pentru a ști cum să mă apăr în astfel de situații”.

Este o experiență nouă și pentru Constantin Basoc, care se descrie ca fiind o persoană pacifistă. Speră că nu va fi nevoie să le pună în practică, dar este conștient că nu strică să cunoască tehnicile de autoapărare.

„Nimeni nu este scutit de riscul de a fi supus unei forme de violență fie pe stradă, fie în altă parte. Orice se poate întâmpla și cu oricine, fie fată, fie băiat. Deja este un pas important faptul că, datorită acestor sesiuni, vom cunoaște anumite tehnici de autoapărare. Mișcările nu sunt complicate, însă necesită efort și timp pentru a fi executate corect”, a subliniat și Alexandru Nicoriuc, elev la Liceul „Ion Creangă” din Ungheni.

O altă sesiune – autoapărarea legislativă

Cursul de autoapărare emoțională și fizică include 12 lecții, dintre care 6 despre autoapărarea emoțională și 6 despre cea fizică.

„Proiectul nostru are drept scop să acopere o necesitate, atât la nivel gender, cât și geografic. Ne propunem să instruim tinerii și despre autoapărarea emoțională, și despre cea fizică”, ne-a relatat coordonatorul Proiectului.

În cadrul activităților, participanții vor învăţa să se apere în situaţii de stres fizic, precum şi în cele de ordin psihologic. Totodată, în cadrul Proiectului, cei 20 de tineri și tinere vor fi informați despre tematica autoapărării legislative: cadrul legal al legitimei apărări, limita dintre legitima apărare și infracțiune, cazurile de depășire a limitelor legale ale legitimei apărări etc.

„Aceste ședințe de informare vor fi facilitate de reprezentanții structurilor de forță sau din domeniul legislativ”, a conchis Dan Roșca.

Proiectul „Gardienii Comunitari ai Autoapărării” este parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *