La Nisporeni au fost create noi trasee turistice

Astăzi, 11 mai, a fost lansată o rețea de trasee care va permite turiștilor să descopere la pas priveliști naturale, obiective culturale și istorice din zona Codrilor Moldovei

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), împerună cu partenerii săi,  a elaborat și lansat o rețea de trasee pentru drumeții cu lungimea de 48 km, care conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale în regiunea Nisporeni, revigorând tradițiile locale. Fiecare dintre cele 4 segmente au fost marcate cu indicatoare, iar în satele unde trece traseul au fost instalate panouri cu hărți.

Odată cu marcarea traseelor conform standardelor europene, turiștii vor depăși provocările de navigare cu care se confruntă un călător independent atunci când încearcă să optimizeze traseul și să localizeze puncte de interes de-a lungul drumului pentru a petrece timpul liber în natură.

“Traseul extins cu obiective de vizitat în regiune este o invitație pentru turiști de a-și diversifica timpul liber în natură.  Rutele marcate și extinderea informațiilor despre punctele de atracție, oferă călătorilor o idee despre cum să conecteze obiectivele culturale și istorice într-un mod mai eficient, astfel încât să poată profita la maximum de experiența lor de călătorie și să descopere această regiune pitorească”, a spus Natalia Țurcan, director executiv ANTRIM, la deschiderea evenimentului.

Traseele de drumeții conectează satele  Vărzărești, Ciorești, Seliște, Ciutești, Milești, Bălănești, și completează ofertele turistice cu atracții naturale, culturale și istorice pe care le are Moldova. Aceste trasee au un rol important în motivarea dezvoltării antreprenorilor locali care sunt în proximitatea lor.

Traseele din Nisporeni străbat rezervația peisagistică Cazimir–Milești, oferă priveliști încântătoare de pe Dealul Mîrzoaia și vârful Dealului Răcătău, și ghidează turiștii spre 10 atracții de neratat a regiunii:

Acest eveniment marchează un bun exemplu de parteneriat public-privat care permite dezvoltarea turismului în Moldova. Ideea proiectării unui traseu de drumeție a venit de la un operator de turism receptor din Moldova care, cu suportul ANTRIM a  atras finanțare și a dezvoltat primul traseul de drumeții Nisporeni – Vărzăreștii Vechi, cu o lungime de 12 km, în noiembrie 2020. Ulterior, traseul a fost continuat datorită eforturilor comune ale partenerilor precum Slovak Aid, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Consiliul Raional Nisporeni, EFES, ANTRIM  și Primăria Nisporeni.

„Lansarea traseelor turistice se înscrie în obiectivul USAID de  a susține dezvoltarea regională și a diversifica oferta turistică în Moldova. Proiectul dat implică rezidenții și comunitatea locală în dezvoltarea turismului, iar promovarea traseelor poate servi drept motivație pentru antreprenorii locali.Traseele de drumeții completează alte activități turistice și susțin cererea afacerilor din turism, cum ar fi cele legate de cazare, restaurante, magazine de artizanat și întreprinderi care oferă activități sportive sau recreative. Dezvoltarea turismului în jurul temei drumețiilor poate oferi, în egală măsură, beneficii economice pentru populația locală, promovând în același timp conservarea patrimoniului natural și cultural, încurajând astfel principiile turismului durabil și valorificarea potențialului neexplorat al ecoturismului în Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova.

Proiectul elaborat și implementat de către ANTRIM, care își propune să promoveze întreaga rețea de trasee marcate din regiunea Centru a țării, inclusiv cele 4 trasee ce pornesc din Sipoteni, orașul Călărași, este finanțat de Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect USAID EDGE Buy-in, având ca scop final creșterea numărului de turiști în regiune, stimularea antreprenoriatului în lanțul valoric turistic, astfel, sprijinind dezvoltarea economica a zonei.

USAID a reconfirmat angajamentul său de a susține industria turismului pentru a depăși perioada critică post-pandemică, după ce a contribuit la creșterea competitivității și dezvoltarea acesteia de mai bine de 12 ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *