La muzeul din Călărași, zece perechi de mâini lucrează, de cu zor, la coaserea unei cămăși cu altiță

Sursa foto: www.cooltura.info

La Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași reînvie tradițiile autentice. Și asta pentru că recent, aici, fost lansat un proiect inedit, care se anunță a fi unul de succes.

Astfel, la începutul lui mai, la muzeu a fost inaugurată „Șezătoarea – Călărași, coasem cămăși cu altiță”. Organizatorii își propun ca prin proiectul dat să se transpună motivele entnografice ale zonei pe cămașa cu altiță. Și asta pentru că la moment muzeul nu deține astfel de exponate, iar unele cercetări care ar scoate la iveală specificul zonei orașului Călărași la acest capitol lipsesc cu desăvârșire.

Potrivit Nataliei Veleșca, directorul muzeului, ideea de a lucra la o cămașă, care ar reda autenticitatea zonei, a apărut după ce au existat vizitatori care ar fi vrut sa vadă elementele etnografice locale, dar nu au găsit așa ceva la Călărași. „Ne-am gândit atunci să apelăm la ajutorul specialiștilor și să îmbogățim muzeul cu un exponat care ne-ar face mândri. Seria de evenimente începute joia trecută la Călărași se țin în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Șezatoarea Basarabia, de la care avem foarte multe de învățat”, a declarat directoarea.

Printre oaspeții care au participat la evenimentul de lansare s-au înscris și Petru Vicol, director general la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, alături de Varvara Buzilă, Andreea – Natalia Rusnac și Natalia Nicolăescu, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale, meșteri și alți invitați.

Astfel, meșterițele de la Călărași, care vor trudi la coaserea cămășilor autentice, au fost instruite în cadrul sesiunii de inițiere. Tot atunci li s-a explicat și diferența dintre o ie și o cămașă cu altiță, ultima fiind specifică acestei zone.

„Ne propunem să creăm, timp de un an, o cămașă cu altiță. Dacă reușim până la Crăciun să avem cămașa gata, o vom expune cu mare bucurie în muzeu. Totodată, în dependență de reușite, ne gândim și la opțiunea de a mai crea și alte elemente ale costumului popular”, a mai adăugat directoarea muzeului. Potrivit ei, entuziasmul persoanelor implicate în acest proiect este unul vizibil, iar la moment se caută cea mai potrivită țesătură și cele mai autentice fire, astfel încât cămașa să reziste în timp și să corespundă tuturor criteriilor.

Din echipa șezătorii fac parte meșterițe, dar și profesoare de educație tehnologică. Alături de mentorii de la Chișinău, s-au trasat obiectivele proiectului și s-au punctat principalele aspecte de care trebuie să se țină cont la coaserea unei cămăși tradiționale, care să atragă toate privirile celor care vor trece pragul muzeului de la Călărași.

Doina Harea

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *