FOTO / De ziua Sfintelor Femei Mironosițe, la Ungheni s-a desfășurat Festivalul Pascal „Mâinele Mamei”

Pe 8 mai, în duminica când se sărbătoresc Sfintele Femei Mironosițe, în curtea Catedralei Episcopale din Ungheni, s-a organizat cea de a XV-a ediție a Festivalului cântecului pascal „Hristos a înviat”, dar și expoziția „Mâinile Mamei”.

Acesta a fost organizat de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni, în colaborare cu Secția de Cultură și Turism Ungheni. Potrivit organizatorilor, obiectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atât de sărbătorile pascale, cât şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine.Azi e ziua femeilor, ziua mamelor, ziua acelor femei care cred în Dumnezeu, care mărturisesc credința, care duc această cruce nu ușoara – crucea de creștin, crucea familiei”, s-a adresat episcopul Petru Musteață, către toți cei prezenți la festival.

La festival au participat peste 30 de căsuțe amenajate corespunzător, în care peste 50 de parohii din Ungheni, Călărași, Nisporeni, Leova și Hîncești, au prezentat deosebite și excepționale lucrări de panificație, culinărie și artizanat ce reprezentau regiunea din care vin, dar și peste 20 de colective folclorice, coruri de copii, care au întreținut o atmosferă culturală. Cei prezenţi la acest festival, atât prin cântec, cât şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise. „Eu cred că această frumoasă tradiție merită să fie cunoscută și promovată, mai ales că văd aici și tânăra generație”, a subliniat și Andrei Chistol, secretar de stat din Ministerul Culturii, prezent la eveniment.

Totodată, vizitatorii au putut lua cunoştinţă, mai îndeaproape, cu măiestria oamenilor deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atât prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cât și prin prin exponatele de panificaţie.

La final, toți participanții au primit diplome de merit și premii bănești. Iar femeile au primit în dar câte o floare, în semn de recunoștință.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *