Crama Mirceşti – visul transformat în realitate

Sursa foto: Crama Mirceşti

Arcadie Foşnea este un antreprenor din Mirceşti, care a reuşit să pornească o afacere datorită studiilor, în Germania, în domeniul viticulturii şi vinificaţie. Iar în 2009 a înfiinţat Crama Mirceşti.

Potrivit lui, visul s-a transformat în realitate şi a fost inspirat din cultură. „Am spus că eu cândva voi construi aşa ceva în Moldova și am făcut-o”, spune el.

Crama de la Mirceşti se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare şi include 12 soiuri de viţă de vie. Viţa de vie este plantată destul de dens şi constituie aproximativ 6000 de plante per hectar.

„Noi spunem că avem cea mai înaltă vie din Moldova. Se întinde de la 270 până la 360 de metri mai sus de nivelul mării. De asemenea solul este înierbat pentru că vrem să fim mai prietenoşi cu natura, să avem insecte, păsări şi animăluţe prin vie”, a mai spus Arcadie Foşnea

Dânsul a pus un accent deosebit şi pe turismul vinicol. Astfel la cramă funcţionează un restaurant şi un hotel, care au fost finanţate de către Uniunea Europeană. În cadrul proiectului Eu4Ungheni, antreprenorul primit un grant de 30 mii de euro. ” Am reuşit să procurăm bunurile dotate la hotel, o parte din utilaje pentru cultivarea viţei de vie. Și chipamentele pentru staţia de epurare au fost achitate din acest proiect”, a mai adăugat antreprenorul.

De subliniat că mica vinărie produce, anual, circa 70 de mii de sticle de vin. Portofoliul cramei numără 14 produse unice. Astfel sunt prezenţi atât pe piaţa internă cît şi pe cea externă, înregistând export în ţări cum ar fi România, Canada, Japonia, China sau Portugalia.

Sursa: tvrmoldova.md

Editor: Gabriela Boxan

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *