UNICEF Moldova vine în sprijinul părinţilor din raionul Ungheni

Peste opt mii de de familii din raionul Ungheni vor beneficia de un ghid specializat, dedicat tinerilor părinți, care le va îndruma paşii în primii ani de viaţă a copiilor. Proiectul este parte a programului de dezvoltare regională „EU4Moldova – regiuni cheie”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către UNICEF Moldova.

„Carnetul de dezvoltare a copilului” este un supliment pentru părinţi, elaborat în baza standardelor de creștere şi dezvoltare a copilului de vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care include toate informaţiile relevante legate de creșterea şi dezvoltarea copilului, inclusiv imunizarea şi nutriţia.

Părinţii pot să noteze şi să ducă evidenţa maladiilor ereditare sau cronice. De asemenea, datorită acestui carnet, ei vor putea, cu uşurinţă, să ţină cont de fiecare vizită la medicul de familie sau cel de specialitate.

„Mamele devin mult mai informate. Ghidul este elaborat în aşa mod, încât este extrem de uşor de folosit de către părinţi. Ei pot, inclusiv, să-şi facă propriile notiţe şi să urmărească dinamica dezvoltării copilului în fiecare zi. Dacă informaţiile din cartela medicală rămân, de cele mai multe ori, în spitale, acest carnet este păstrat acasă şi, de ce nu, folosit, ulterior, în adolescenţa copilului sau la maturitate”, afirmă Natalia Bargan, medic de familie, directoare interimară a Centrului de Sănătate Primară Ungheni.

Potrivit Nataliei Bargan, în primele luni de viaţă, este foarte important de monitorizat stările bebeluşului, prin urmare, în acest ghid există un tabel unde mămicile pot scrie când copii manifestă alergii şi în ce condiţii. Astfel, în scurt timp, părinţii vor şti cu exactitate ce trebuie să evită în alimentaţia bebeluşului.

 „Pentru mine, chiar din prima zi după naştere, a fost destul de interesant acest ghid. Am uitat anumite lucruri, datorită diferenței de 18 ani dintre sarcina a doua şi cea de acum. Datorită acestui ghid, mi-am reamintit despre fazele somnului la bebeluş, despre alăptare. Eu cred că informațiile care se regăsesc în această cărțulie sunt extrem de prețioase, în primul rând, pentru mămicile la prima sarcină. Vor găsi toată informaţia necesară”, spune Elena Bulat, care la 43 de ani a născut cel de-al treilea copil.

Printre beneficiarii din Ungheni se numără şi Tatiana Culeac. La cei 36 de ani, femeia a dat naştere celui de-al doilea bebeluş.

„Această carte este foarte interesantă, benefică pentru părinţi. Cred că este toată informația de care este nevoie pentru dezvoltarea şi creşterea în dinamică a copilului. Nouă, personal, ne este de foarte mare ajutor. Astfel, vedem lună de lună, toate reacțiile copilului. Acum am început diversificare şi ne conducem după cărţulie. Am găsit şi un grafic, cum anume să diversificăm alimentele, în ce lună, care este combinația potrivită”, spune Tatiana.

De astfel de carnete vor beneficia și părinții din Cahul. Personalul medical a fost instruit pentru a explica tinerilor părinţi, până la naştere, importanţa informaţiilor.

Pe parcursul anului trecut în raionul Ungheni s-au născut 900 de copii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *