Servicii medicale de calitate în condiții moderne pentru locuitorii din trei sate ale raionului Călărași

Locuitorii a trei sate din raionul Călărași vor avea acces la servicii medicale mai de calitate. Iar acestea vor fi prestate în condiţii moderne, asta după ce în comuna Dereneu a fost reconstruit Oficiul Medicilor de Familie. Instituția deservește 1200 de cetățeni din localitățile Dereneu, Duma și Bularda.

Inaugurarea noului sediu a avut loc joi, 7 aprilie, scrie Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Reconstrucția edificiului a fost posibilă datorită sprijinului financiar de peste 2 milioane 106 de mii de lei, alocați din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Banii au fost direcţionaţi pentru reparaţia capitală a acoperişului, a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, de ventilare și încălzire, a reţelelor electrice și de telecomunicaţii, precum și pentru lucrări de reparație interioare și exterioare.

Ion Dodon, Directorul general al CNAM,  susține că, datorită implementării proiectelor investiționale, atât cadrele medicale, cât și cetățenii vor beneficia de condiții moderne de muncă și tratament. „Medicii de familie au un rol-cheie în prevenirea şi profilaxia maladiilor. În acest sens, fortificarea asistenței medicale primare se numără printre prioritățile de finanțare. Investiţiile în infrastructura instituţiilor medicale favorizează creșterea volumului și calității serviciilor medicale, crearea unui mediu optim de activitate pentru personalul medical și a condițiilor atractive de muncă pentru tinerii specialiști”, a subliniat dânsul.

Modernizarea clădirii a fost efectuată în cadrul a două proiecte investiționale, selectate în cadrul concursurilor desfășurate în anii 2013 și 2021. Lucrările s-au soldat cu edificarea unei clădiri moderne, al cărei spațiu corespunde standardelor de acordare a asistenţei medicale primare. În noul sediu există sală pentru proceduri, una pentru triaj, biroul medicului de familie, un cabinet ginecologic, spaţiu destinat farmaciei, sala de odihnă. ”Până la reconstrucție, clădirea nu era conectată la apeduct, canalizare, se încălzea cu sobe și arăta deplorabil. Înghețau și angajații, și pacienții. Era imposibil sa examinezi un bebeluș, sau sa faci o electrocardiogramă. Acum condițiile sunt foarte bune, iar pacienții sunt foarte mulțumiți”, a declarat pentru Expresul, Lilia Scurtu, șefa OMF Dereneu.

Oficiul Medicilor de Familie au primit și un ecograf nou, pulsoximetre, frigider pentru păstrarea vaccinurilor. De menționat că la OMF Dereneu activează un medic de familie şi două asistente medicale. Instituția deservește 1200 de cetățeni din cele trei sate: Dereneu, Duma și Bularda. La data de 7 aprilie se sărbătorește și Ziua Mondială a Sănătății.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *