Drink&Drive. Programul probațional care educă conducătorii prinși băuți la volan

Foto simbol

Pentru al patrulea an consecutiv, Biroul de Probațiune Ungheni implementează cu succes programul probațional Drink&Drive.

Din 2019 și până în prezent, 105 persoane din raionul Ungheni, care condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, au parcurs programul și au primit certificatul de participare la program.

Acest program este destul de costisitor, iar șoferii care vor să își recapete dreptul de a conduce un mijloc de transport sunt nevoiți să achite suma de 4000 de lei și să participe, timp de trei luni, la cele 12 sesiuni, organizate de către Biroul de Probațiune Ungheni.

Redobândirea dreptului de a conduce anulat poate fi efectuat prin frecventarea programului antialcool și antidrog obligatoriu

Astfel, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan și care vor să-și restabilească dreptul de a conduce un mijloc de transport, trebuie să treacă, obligatoriu, prin programul probațional Drink&Drive. Conform informației oferite de către Irina Șișcanu, șefa Biroului de Probațiune Ungheni, de la începutul programului și până în prezent, la Ungheni au fost formate14 grupe. „Suntem unicul raion din Republica Moldova care au un număr impunător de persoane, ce au trecut programul dat, clasându-ne pe loc fruntaș. Acest lucru nu se datorează faptului că persoanele din raion sunt consumatoare de alcool, ci demonstrează faptul că Inspectoratul de Patrulare își desfășoară activitatea conform legii, fapt care ne clasează printre primii pe republică la numărul de persoane depistate în stare de ebrietate la volan”, a menționat ea.

Notă: Conform modificării legii nr.138 din 19.07.2018, intrate în vigoare în 2019, sunt pedepsite persoanele care conduc un autovehicul în stare de ebrietate prin muncă neremunerată în folosul comunității și anularea/privarea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Astfel, toate persoanele care au fost prinse la volan în stare de ebrietate au inclusiv muncă neremunerată, anulare sau privare de a conduce un mijloc de transport. Privarea este până la 3 ani, iar anularea permisului de conducere are un termen de 4 ani de la intrarea în vigoare a sentinței. „Peste patru ani, prin prezentarea certificatului medical, dar și a celui care atestă faptul că persoana a parcurs programul probațional Drink&Drive, susține examenele auto”, a specificat șefa Biroului de Probațiune.

În ce constă programul probațional Drink&Drive

Programul constă din 12 sesiuni, respectiv câte una pe săptămână, dintre care trei sunt individuale, iar nouă de grup. „A treia sesiune este planificată pentru a fi desfășurată la Institutul de Medicină Legală, iar cea de-a unsprezecea – la spital, la secția de internare”, ne spune Irina Șișcanu.

Potrivit ei, fiecare sesiune are tematică diferită. Iar consilierii care derulează programul probațional au studii în psihologie și acordă asistență și consiliere psihologică pe durata întregului program. Pe parcursul sesiunilor, persoanelor implicate în program, le sunt oferite informații importante despre efectele condusului în stare de ebrietate, li se aduce la cunoștință despre soluțiile alternative, dar li se explică și despre efectele nocive ale consumului de alcool asupra organismului. „De regulă, sunt invitați să discute cu participanții la program un medic, dar și angajații din cadrul Inspectoratului de Patrulare”, mai spune șefa Biroului.

 Vizita la morgă – sesiunea cu impact psihologic puternic, dar educativ

În momentul în care conducătorul auto urcă la volan în stare de ebrietate sau narcotică, nu conștientizează pe deplin urmările în cazul în care poate provoca un accident. Astfel, pentru a conștientiza pericolul la care sunt expuși, grupul petrece cinci ore la morgă, fiind însoțiți de către consilierii Biroului de Probațiune. Aceasta este a treia sesiune.

„În dependență de personalitatea fiecăruia, oamenii trec prin diferite stări emoționale: de la stări de leșin, senzații de vomă, la acțiuni de plâns și furie”, povestește Irina Șișcanu.

Astfel, participanții la program asistă la autopsie, îmbracă și pun în sicriu cadavrele, dar se implică și în lucrări ce țin de salubrizarea încăperii, fac ordine în frigidere.

După vizita la morgă, consilierii din cadrul Biroului acordă asistența și susținerea psihologică și ulterior li se analizează comportamentul, gândirea și acțiunile acestora după impactul emoțional suferit. „Vizita la morgă este cea mai puternică lecție, deoarece trăirile și emoțiile lor sunt relatate prietenilor, rudelor și ar putea avea un efect de prevenție pentru ceilalți șoferi să nu urce în stare de ebrietate la volan”, mai opinează Irina Șișcanu.

 Cea de-a unsprezecea sesiune – la spital

O altă vizită, de asemenea, cu impact psiho-emoțional puternic se desfășoară la spital, la Secția de Internare Chișinău, aceasta fiind cea de-a 11-a sesiune. Aici, grupul la fel, petrece cinci ore. Rolul pe care-l îndeplinesc participanții la spital este de a acorda ajutor persoanelor care au fost implicate în accidente rutiere. „Sunt prezenți la etapele care se derulează în incinta secției, iar impactul emoțional este diferit față de cel de la morgă. Dar cu siguranță, are un grad de sensibilizare puternic al gândirii celor implicați în program, dar și conștientizarea urmărilor care pot surveni în urma conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate”, spune șefa Biroului de Probațiune Ungheni.

De asemenea, însoțind participanții la spital, Irina Șișcanu spune că au fost martori într-un caz la Secția Internare când au sosit trei ambulanțe, în care au fost aduse 7 persoane descarcerate în urma unui accident rutier. „La spital, grupul are parte de o experiență cu totul diferită. Pacienții aduși prezintă diverse fracturi, se vaită de durere, lacrimi, panică – iar participanții trec printr-o altă etapă emoțională”, povestește Irina Șișcanu, care spune că în acest caz, participantul la program conștientizează dezastrul care se produce în urma unui accident.

Potrivit Irinei Șișcanu, un avantaj important al programului Drink&Drive este că beneficiarii programului au un contact îndelungat cu consilierii de probaţiune şi aceasta oferă o oportunitate de a-i susţine pe termen lung în eforturile lor de a demonstra un comportament sigur la volan.

Din numărul de persoane pe țară, care au trecut programul probațional Drink and Drive și și-au redobândit dreptul de a conduce, doar o singură persoană a recidivat. „Considerăm că implementarea programului este un succes”, a conchis Irina Șișcanu.

Notă: Potrivit datelor oferite de către Inspectoratul de Poliție Ungheni, de la începutul anului 2022, timp de trei luni au fost documentate 46 de cauze penale și 26 contravenționale, privind conducerea unităților de transport în stare de ebrietate.

Tatiana Tesliuc

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *