Panglica Sfântului Gheorghe și simbolistica de război „Z” şi „V” interzise, amenzi usturătoare pentru cei ce încalcă legea

Imagine simbol

Panglica Sfântului Gheorghe și simbolistica de război ”Z” şi „V” au fost interzise în Republica Moldova. Deputaţii au adoptat în primă lectură un amendament la Codul Contravenţional prin care se interzice pe întreg teritoriul ţării simbolurile ce propagă razboiul.

Potrivit preşedintelui Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp este interzisă: „Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea publică a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

Prin atribute şi simboluri general cunoscute se înţeleg drapelele, benzile şi panglicile colorate (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre şi combinaţii ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne.

„Astfel persoanele fizice care vor încălca această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele juridice – o amendă de până la 18.000 de lei”, a mai adăugat Lilian Carp.

Notă: Ucraina a interzis, panglica Sfântului Gheorghe în 2014, după anexarea de către Rusia a Crimeii și au decis să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu. De asemenea, Belarusul și Kazahstanul au anunțat că vor sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe.

Editor: Gabirela Boxan

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *