Republica Moldova oferă refugiaţilor urcaineni posibilitate de a se angaja

Imagine simbol

Republica Moldova are posibilitatea să ofere refugiaților ucraineni locuri de muncă în domeniul IT, Zonele Economice Libere, sectorul construcției, industria textilă și HoReCa. „Aceste sectoare se confruntă în prezent cu lipsa locurilor de muncă” se arată într-un comunicat IDIS „Viitorul!”

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă unul din domeniile disponibile pentru angajarea refugiaţilor a fi sectorul IT care a înregistrat o creştere semnificativă a exportului de servicii și produse. Iar comparativ cu anii precedenţi fluxul de angajaţi a crescut considerabil şi există în continuare necesitatea de a completa rândurile acestora.

Al doilea domeniu sunt Zonele economice libere, 43 la număr pe întreg teritoriul Republicii Moldova, care urmează în acest an să îngeristreze o creştere în domeniul exporturilor depăşind uşor 700 de milioane de dolari.
„În domeniul construcțiilor la fel și în industria textilă și sectorul Horeca. Aceste sectoare se confruntă cu problema lipsei locurilor de muncă și am putea oferi o mână de ajutor”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”

La îngrijorarea mai multor cetăţeni care s-au întrebat cum este posibil așa ceva deoarece Republica Moldova nu are locuri de muncă suficiente pentru cetățenii săi, expertul crede că: „Nu trebuie să ne îngrijorăm. Numărul cetățenilor ucraineni care va rămâne nu este atât de mare și noi avem posibilitatea să-i ajutăm”.

Totodată se menționează că atât timp cât în Ucraina situația rămâne dramatică, multe companii internaționale care care se aflau pe teritoriul ucrainean ar putea vedea Republica Moldova ca o alternativă, iar din această cauză sunt 43 de locații unde pot fi primite pentru a oferi locuri de muncă!

Republica Moldova a fost prima țară care imediat, cum au început a veni refugiații, le-a permis necondiționat, fără restricții, să se angajeze în câmpul muncii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *