Record. Carburanții se scumpesc din nou, cu 0,99 și 1,91 bani per litru

Imagine simbol, sursa: Agora.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță o nouă scumpire record a carburanților. Benzina se va scumpi cu 0,99 bani, iar motorina se va scumpi cu 1,91 bani.

Astfel pentru ziua de 10 martie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru un litru de benzina COR 95 consumatorii vor scoate din buzunar 26,68 lei , iar pentru un litru de motorină – 25,02 lei. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta.

Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

ANRE, în comun cu alte instituții de stat responsabile, monitorizează zilnic situația la capitolul importurilor curente a carburanților și stocurile existente în țară, astfel ca acestea să acopere necesitățile consumatorilor din Republica Moldova.

Vedeți, în imaginea de mai jos, care este istoricul scumpirii motorinei și a benzinei în Republica Moldova, începând cu luna septrembrie 2021.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *