Gimnaziul din Horodiște poartă numele savantului Constantin Ețco

Începând de săptămâna trecută, Gimnaziul din Horodiște, Călărași poartă numele lui Constantin Ețco, cunoscutul om de știință originar din localitate.

La festivitatea de dezvelire și sfințire a plăcii comemorative din 25 februarie, au fost prezenți oaspeți de onoare. Printre aceștia se numără scriitorii Liviu Belîi și Tudor Țopa, conferențiarii universitari Mihail Moroșanu, Ludmila Goma și Dumitru Șișcanu de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, reprezentanți ai Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Călărași, primarul satului, directorii instituțiilor de învățământ din satele vecine, rudele apropiate, prieteni ai regretatului Constantin Ețco, elevi și profesori.

Fiecare dintre oaspeți a depănat amintiri legate de marele profesor Constantin Ețco, iar elevii din gimnaziul care-i poartă numele, au pus în scenă un amplu program artistic.

Participanții la sărbătoare au primit în dar cartea ”Constantin Ețco, magul din țara gorunilor”, semnată de scriitorul Liviu Belîi, gest extrem de apreciat de horodișteni.

Inițiativa de a atribui acest nume Gimnaziului din Horodiște a venit din partea consiliului pedagogic din instituție. ”Elaborarea proiectului de decizie este favorabilă promovării numelor personalităților notorii ale Republicii Moldova”, se arăta în proiectul de decizie
pus la vot la ședința Consiliului raional.

”Constantin Ețco a fost un om cu suflet mare care a ținut la baștina sa, dar și la școala în care a învățat”, a spus Vasile Lozinschi, directorul gimnaziului din Horodiște, după care a mai adăugat: „A făcut donații de sute de cărți și tehnică pentru instituție, a adus aici oaspeți de o cultură aparte și a continuat să-și promoveze baștina. El este cel care a dus faima satului peste tot în lume”.

Totodată, administrația instituției își dorește ca să instaleze un bust al lui Constantin Ețco în fața școlii, iar la moment se caută soluții pentru a duce gândul la bun sfârșit. ”Ne dorim extrem de mult să putem realiza acest bust pentru a păstra vie memoria lui Constantin Ețco. Totodată ne propunem să amenajăm o sală din gimnaziu în care să expunem activitatea marelui profesor, să adunăm aici toate cărțile și lucrurile pe care le-a donat școlii de-a lungul timpului”, a mai adăugat directorul.

Notă:
Constantin Ețco a trăit în perioada anilor 1941-2017. S-a născut în satul Horodişte, într-o familie de ţărani mijlocaşi, la 22 iulie 1941. A crescut doar cu mama, tatăl său fiind deportat în Siberia. A absolvit şcoala de 7 ani din satul natal, apoi şcoala medie din satul Pârjolteni. După doi ani de muncă grea, a intrat la Şcoala Medicală din orașul Tiraspol, pe care o absolveşte cu succes în 1961.
Urmează apoi serviciul militar, apoi se înscrie la facultatea curativă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

A fost medic, savant, doctor habilitat în științe medicale, profesor, academician, discipol al profesorului Nicolae Testemițanu, laureat al Premiului Național, ediția 2016, Cavaler al Ordinului Gloria Muncii și deținător al altor distincții guvernamentale și de stat, fiu al neamului și al familiei, coleg onest și prieten devotat, care va rămâne nu doar în istoria satului Horodiște, dar și a întregii țări.

În șirul evenimentelor consacrate memoriei profesor Constantin Ețco: lansare de carte – Constantin Ețco, magul din țara gorunilor, de Liviu Belîi, dezvelirea bustului pe Aleea Svanților și Medicilor Iluștri  ai USMF  Nicolae Testemițanu, a venit și evenimentul cu semnificație deosebită pentru băștinașii din Horodiștea codrenilor, pentru acest om, care duce faima satului – conferirea numelui instituției de învățământ din Horodiște – Gimnaziul „Constantin Ețco”, remarcat la finele săptămânii trecute.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *