În noul an școlar, aproximativ 50 mii de elevi din toată țara vor studia profesiile viitorului

În noul an școlar 2022-2023, alți 25 mii de elevi din 110 de școli, vor avea oportunitatea să studieze disciplinele opționale, în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Este vorba de: Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectarea și Dezvoltarea Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Aplicații Mobile, Antreprenoriat, Video Storytelling și Inteligența Emoțională în Comunicare. Cursurile sunt disponibile în limba română.

„Prin intermediul programului, ne-am propus să oferim educație și acces la tehnologii pentru ca elevii din țară să se familiarizeze cu profesiile viitorului. Fiecare copil care studiază una sau mai multe discipline din cadrul programului, beneficiază de oportunitatea de a-și dezvolta și consolida competențele, lucru care-i va ajuta să aleagă mai ușor o carieră în viitor. Pe termen lung, ne dorim să extindem comunitatea și să oferim posibilitatea ca toți copiii din țară să aibă șanse egale la educație digitală”, spune Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill.

Astfel, numărul total al beneficiarilor inițiativei care vor fi mai pregătiți de profesiile viitorului va ajunge la 50 mii, după ce s-a încheiat și noua rundă de înscrieri la program. Totodată, alți 300 de profesori vor ține cursurile, beneficiind de un program complex de formare planificat pentru perioada de vară și de toate resursele educaționale pentru a realiza procesul de predare cât mai interactiv.

În total, disciplinele extracurriculare vor fi predate în 333 de instituții de învățământ de pe întreg teritoriul țării.

Tatiana Sandu, profesoară de muzică, Liceul „Mihai Eminescu” din Sipoteni spune că urmează studii masterale în domeniul tehnologiilor informaționale și crede că va fi o oportunitate pentru elevi de a cunoaște acest domeniu, de a-i învăța de mici profesiile viitorului. „Din toamnă, tinerii vor studia cursul Proiectare și Dezvoltare Web. Este o disciplină foarte interesantă și cred că cunoștințele acumulate le vor fi de mare ajutor în viitor. În plus, am analizat ei cele mai solicitate profesii și am observat că cele din IT sunt și cele mai bine-plătite”, spune ea.

„Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024 peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității.

De subliniat că din Programul „Tekwill în Fiecare Școală”, fac parte șapte instituții de învățământ din raionul Călărași. Este vorba de: Liceele ”Mihail Sadoveanu” și „Vasile Alecsandri” din orașul Calărași, „Mihai Eminescu” din Sipoteni și cel din Țibirica, și Gimnaziile din Bahmut, Rădeni, Hîrjauca. Iar din raionul Ungheni sunt 11 instituții: Liceele „Vasile Alecsandri”, „Mihai Eminescu”, „Gheorghe Asachi”, „Ion Creangă”, „Alexandr Pușkin” din orașul Ungheni și „Elada” de la Măcărești, dar și Școala Profesională din oraș, și gimnaziile din Morenii Noi, Pîrlița, Valea Mare, Cetireni.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020. Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat,  cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *