Autoritățile publice din Călărași au intrat, pentru câteva minute, în pielea persoanelor cu dizabilități

Autoritățile publice locale de la Călărași urmează să își îmbunătățească infrastructura socială și să ofere persoanelor cu dizabilități acces spre instituțiile publice, inclusiv în secțiile de votare. Promisiunile au fost făcute în cadrul unui atelier practic desfășurat la data de 17 martie.

Zeci de oameni și-au dat întâlnire în acea zi la Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” din Călărași pentru a participa la Atelierul practic intitulat ”Accesul persoanelor cu dizabilități la infrastructura socială, inclusiv în secțiile de votare”. Printre ei s-au înscris reprezentanți ai administrației publice locale din cele 28 de primării ale raionului, de la Consiliul raional Călărași, dar și de la alte instituții publice.

Pe durata evenimentului, participanții și-au revizuit cunoștințele în ceea ce privește accesibilitatea și condițiile acesteia, au vorbit despre o hartă a accesibilității, dar și despre provocările și problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din raion.

Pentru a conștientiza și mai mult importanța asigurării accesului în instituțiile publice, participanții la seminar au fost îndemnați să intre în rolul unor persoane cu dizabilități, luând parte la activitatea practică ”User Safari”. Fie că au fost legați la ochi și lăsați să se descurce pe dibuite, fie că au fost așezați afară într-un scaun cu rotile, funcționarii au declarat că e aproape imposibil să se descurce de unii singuri fără un acces îmbunătățit la infrastructură socială.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei ”Acces egal pentru toți în secțiile de votare” în cadrul proiectului „Comunitate accesibilă – o necesitate, nu un capriciu!”, care se desfășoară în 10 raioane ale țării, sub auspiciile Asociației ”Motivație” din Moldova.

”Nu este ușor să te pui în pielea persoanelor cu dizabilități ca să vezi care este nivelul de accesibilitate al unei instituții publice, dar această experiență merită, căci este cu adevărat una emoționantă”, a declarat Zinaida Țurcanu, vicepreședintele raionului, care a dat asigurări că se vor depune eforturi pentru a se înlătura principalele neajunsuri.

La rândul său, Natalia Popov, unul dintre formatorii trainingului, ne-a comunicat că proiectul dat este o continuitate a unui alt proiect similar care s-a desfășurat în raioanele Leova și Șoldănești. ”Cei antrenați în exercițiile privind adaptarea la diferite tipuri de dizabilități au recunoscut că este foarte greu să urci scările și să intri în anumite instituții publice. Acum rămâne pe seama autorităților să identifice resurse și să-și adapteze spațiile, cu atât mai mult că în cadrul instruirii s-a făcut o incursiune în cadrul legal național privind accesibilitatea, iar legislația trebuie respectată”, a declarat Natalia Popov.

Doina Harea

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *