Aurelii Abajeru, noul preşedinte al Asociaţiei de Fotbal din Călăraşi: „Îmi place fotbalul de când mă știu”
Începând de săptămâna trecută Asociația de Fotbal din Călăraşi are un nou președinte. Actualul director al Clubului de Fotbal “Codru Călăraşi”, Aurelii Abajeru a fost ales cu vot unanim, înlocuindu-l pe Petru Puţuntică, după ce acesta din urmă a demisionat. Mandatul i-a fost atribuit pentru următorii doi ani, până la următoarele alegeri generale din cadrul asociaţiei. Abajeru este arbitru la Călăraşi încă din anul 2009, iar în ultimii ani a ocupat funcția de secretar general al Asociaţiei de Fotbal din Călăraşi.
– Ați făcut parte și din vechea conducere, ce activitatea ați avut până acum şi care este legătura pe care o aveţi cu fotbalul?
Îmi place fotbalul de când mă ştiu şi am jucat încă de mic. Doar că din cauza unor probleme de sănătate, am fost nevoit să renunţ la joc şi atunci m-am apucat de antrenat.
Încă de prin anul 2008 am început să mă implic în activităţile organizatorice ale asociaţiei, fiind parte a consiliului de administraţie, iar începând cu anul 2009 am fost numit aici secretar general. Deci pot afirma că sunt la curent cu absolut toate reuşitele, dar şi problemele fotbalului călărăşean.
– Ce îmbunătăţiri vă propuneţi să aduceţi fotbalului din raionul Călăraşi?
Ceea ce ne propunem, în perioada imediat următoare, este să asigurăm condiţii mai bune de antrenament, dar şi de joc. În prezent, mai mulţi jucători se înghesuie pe aceeași suprafață de joc pentru a-și ține antrenamentele. Această problemă poate fi rezolvată de Asociaţia de Fotbal din Călăraşi doar prin colaborare cu Federaţia Naţională de Fotbal, Consiliul raional, dar şi primăria oraşului. Tot la capitolul priorităţi aş pune şi dorinţa de a deveni tot mai transparenţi şi mai activi pe reţelele de socializare, astfel încât să avem un dialog constructiv cu toţi cei interesaţi de ”sportul rege”.
– Cum stă raionul Călăraşi la capitolul terenuri, săli de sport?
În perioada imediat următoare, terenul ce este amplasat în spatele Şcolii primare din oraşul Călăraşi va fi renovat şi readaptat. Mai exact, aici vom avea un teren mediu acoperit cu gazon artificial (cu suprafaţa 56×36 metri), un teren mai mic pentru volei, dar şi un teren multi-sport.
Din cele patru milioane de lei necesari în acest sens, un milion reprezintă contribuţia Federaţiei moldoveneşti de fotbal, un milion al Consiliului orăşenesc, iar celelalte două milioane vin de la Consiliul raional Călăraşi. La moment ne aflăm la etapa licitaţiilor pentru a putea purcede la realizarea lucrărilor. Din toamnă ne dorim să renovăm Stadionul orăşenesc, iar pentru asta căutăm soluţii şi ducem tratative cu diverşi parteneri.
Totodată, ne propunem să reabilităm un teren standart, artificial la Sipoteni, acolo unde avem succese frumoase în ultima perioadă, mai ales datorită implementării cu succes a Proiectului Fotbal în şcoli. Acest proiect a reuşit anume implicării mai multor actori, printre care şi asociaţia pe care o conduc acum. Este un exemplu de bună colaborare şi, cu siguranţă, lucrurile nu se opresc aici.
– În ultima vreme în ţară se pune accent şi pe dezvoltarea echipelor feminine de fotbal. Găsim aşa ceva la Călăraşi?
Sigur. Avem o echipă de fete care se antrenează cu regularitate şi care participă chiar şi în cadrul competiţiilor, fapt cu care ne mândrim. Fetele au sub 14 ani şi fac parte din Clasa fotbalistică de la Sipoteni. Din toamnă intenţionăm să deschidem o nouă astfel de clasă, astfel încât şi numărul de fete care joacă fotbal să crească. În prezent mai sunt şi preşedintele Comitetului executiv al Ligii feminine de fotbal din Moldova, aşa că am proiecte mari, inclusiv şi pe această dimensiune.
– Mai vin copiii la fotbal? Cum îi „ademeniţi”?
Pot spune că avem destui copii care sunt interesaţi de fotbal la Călăraşi. Totodată, îi primim cu braţele deschise pe toţi cei interesaţi. Suntem bucuroşi că părinţii nu sunt nevoiţi să achite pentru antrenamente sau echipament, totul fiind gratis. Poate că numărul a şi descrescut în ultima vreme din cauza pandemiei, dar şi a migraţiei excesive, dar nu putem spune că ducem lipsă de copii talentaţi. Avem multe nume de fotbalişti, chiar şi din satele raionului, care s-au iniţiat la Călăraşi, iar acum joacă la diverse echipe de renume, fiind parte din diverse selecţionate. Avem noroc şi de sponsori care ne dau câte o mână de ajutor. Aici l-aş aminti pe Vitalii Lozovan, un călărăşean stabilit în Franţa care ne ajută permanent cu diverse lucruri, iar acum ceva timp a donat chiar un microbuz pentru fotbaliştii noştri.
Autor: Doina Harea
Lasă un răspuns