Povestea „dulce” a Lizei Mămăligă, apicultoarea din Todirești

„Parcă te aștepți să fie un bărbat care lucrează cu albinele…” – un exemplu clasic de stereotip înrădăcinat de secole, prezent încă în viziunile unora. Totuși, realitatea ne demonstrează că acesta, cu ușurință, poate fi combătut.

Un exemplu elocvent este Liza Mămăligă, o tânără apicultoare din Todirești care, de 10 ani, se ocupă cu creșterea albinelor. După ce și-a finalizat studiile în 2012, a preluat prisaca de la tatăl ei și a pus bazele afacerii „Dulce plai”. Ca rezultat, deja de 10 ani promovează, realizează și vinde produse apicole din propria-i prisacă. De cinci ani, activitățile au fost împărțite la doi, dat fiind faptul că lucrează cot la cot împreună cu soțul ei, Ion. 

Stereotipuri, dificultăți și multă pasiune

Recunoaște că nu a fost vizată direct de faptul că este femeie și că activează în apicultură, activitate considerată ca fiind destinată bărbaților. Însă, indirect, a fost pusă în diferite situații incomode.

„Dacă eram într-un cerc unde se aflau mai mulți apicultori și ziceam ceva legat de domeniu, atunci părerea mea putea să nu fie luată în considerare. Iată cu astfel de atitudine m-am ciocnit”, povestește apicultoarea.

Liza Mămăligă afirmă, cu certitudine, că activitatea cu albinele a devenit pasiunea ei. Și, după cum susține însăși ea, chiar dacă nu ar fi dezvoltat acest hobby la nivel de afacere, tot i-ar fi adus satisfacție simplul fapt că poate să îngrijească de albine.

Se regăsește totalmente în acest domeniu și chiar îi place ceea ce face. A absolvit Economia, dar spune că nu a tentat-o niciodată să stea închisă într-un birou: „E mult mai captivant ceea ce fac acum. În plus, poți să te conectezi cu natura, e ca un fel de terapie. E o influență benefică atât pentru corp, cât și pentru suflet”.

Își amintește că, în anii 2012-2013, nu prea întâlneai o persoană tânără, mai ales femeie, la adunările Asociației Apicultorilor, majoritatea fiind bărbați în vârstă.

„Dar eu cred că, prin exemplul personal, „am molipsit” tinerii, mai ales tinerele, să încerce acest domeniu. Cred că mulți au dorință, însă uneori ai nevoie de un exemplu ca să vezi că se poate. Prin puterea propriului exemplu, am ajutat mai mulți tineri să intre în acest domeniu”, afirmă Liza Mămăligă.

Provocări…

În prezent, are în grija sa circa 100 de familii de albine.

„La început a fost cam greu, deoarece nu cunoașteam practic nimic despre apicultură, mai ales pentru că tata se ocupa de producere, mie îmi revenea partea legată de vânzare. După ce a decedat tata, la vreo doi ani de când preluasem activitatea, recunosc că nu prea aveam cunoștințe în domeniu. Pot să zic că am învățat multe lucruri din propriile greșeli și din practică. Am pornit într-o meserie în care cunoșteam superficial domeniul”, își amintește tânăra.

Afacere și pasiune

Deja de 10 ani, „Dulce plai” continuă să surprindă și să ofere consumatorilor produse apicole de calitate.

„Am zis să încerc, să văd cum e să ai o afacere în Moldova și am lansat „Dulce plai” ca afacere și ca proiect social. Scopul nostru este să promovăm albinele – pentru biodiversitate și siguranță alimentară, iar produsele apicole – pentru sănătate”, a menționat Liza Mămăligă.

Produsele realizate au început să cucerească treptat și piața românească. Liza, împreună cu soțul ei, au pus pe roate o mică secție de producere a batonașelor nutritive pe bază de miere de albine și nuci, la Iași. Aici vând batonașele deja de doi ani, pe care soțul ei, Ion, le produce manual.

Și-au propus ca vechea casă a buneilor să o transforme într-un spațiu de producere a batonașelor și să automatizeze linia pentru a crește cantitatea.

„Din septembrie, nu doar mierea o să fie produsă în Todirești, ci și batoanele nutritive”, este convinsă tânăra apicultoare.


 Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

 Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *