Stare de urgenţă în R. Moldova. Măsurile adoptate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale
În R. Moldova a fost instituită stare de urgenţă pentru 60 de zile. Comisia pentru Situații Excepționale s-a convocat în ședință la 24 februarie, la ora 21:00 și a adoptat 13 măsuri valabile pe perioada stării de urgență în Republica Moldova.
-Cetăţenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne şi fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19. Minorii vor fi admişi cu certificat de naştere, buletin de identitate intern sau paşaport.
-Automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiţia procurării acesteia în termen de 24 de ore.
-Este lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migraţie şi azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecţionarea apelurilor de urgenţă pe domeniul BMA către Linia verde.
-Se instituie două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ştefan Vodă, şi s. Calaraşovca, r. Ocniţa. Centrele vor fi gestionate de către MAI.
-Din 24 februarie 2022, se sistează circulaţia trenului pe ruta Odessa-Chişinău.
-Subdiviziunile MAI vor asigura accesul simplificat solicitanţilor de azil pe teritoriul Republicii Moldova.
-Structurile teritoriale de asistenţă socială vor desemna asistenţii sociali comunitari şi lucrătorii sociali pentru a oferi servicii de asistenţă umanitară la Centrele provizorii pentru gestionarea fluxului de străini.
-Autorităţile publice locale, instituţiile publice şi organizaţiile sindicale vor pune la dispoziţia structurilor teritoriale de asistenţă socială obiective de cazare pentru crearea centrelor de plasament temporar pentru refugiaţi. Agenţia Naţională de Asistenţă Socială va elabora Regulamentul de Activitate a centrelor de plasament temporar. Structurile teritoriale de asistenţă socială vor desemna asistenţi sociali comunitari şi lucrătorii sociali pentru deservirea centrelor de plasament temporar.
-ANTA va facilita readucerea în R. Moldova a unităţilor de transport de persoane şi mărfuri, care activau pe direcţia Ucraina.
-În cazul în care spaţiul aerian este închis, se vor face excepţii doar pentru zborurile de repoziţionare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naţionali şi străini, zborurile de transport aerian comercial de mărfuri şi poştă a operatorilor aerieni naţionali şi străini, dar şi zborurile umanitare şi de repatriere şi urgenţe medicale, coordonate cu Autoritatea Aeronautică Civilă.
-Furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului, sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informaţii şi Securitate.
-Pe perioada stării de urgenţă, nu constituie încălcare a reglementărilor vamale depăşirea termenului de tranzit internaţional peste 8 zile, în cazul în care postul de destinaţie este situat la hotar cu Ucraina. Serviciul Vamal poate prelungi termenul de tranzit internaţional peste limita de 8 zile conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.
-Pe perioada stării de urgenţă, Serviciul Vamal va stabili procedura de vămuire, evidenţa livrărilor, locul în funcţie de categoria mărfurilor livrate în adresa agenţilor economici din raioanele de est ale Republicii Moldova.
Lasă un răspuns