La Ungheni, un american interpretează muzica moldovenească, la clarinet

Brett Fitzgerald

Din start, a venit la Ungheni pentru a fi asistent de profesor de limba engleză, la Colegiul Agroindustrial din oraș, iar acum, în paralel, cântă la clarinet, în orchestra de muzică populară „Struguraș” de la Palatul de Cultură din Ungheni.

Este vorba despre tânărul american de 25 ani – Brett Fitzgerald, originar din New Jersey, bursier al programului Fulbright ETA, venit în Ungheni din luna septembrie a anului trecut.

În Statele Unite ale Americii, Brett a făcut parte din mai multe ansambluri, atât la liceu, cât și la universitate. Genul de muzică cântat până acum a fost cel clasic. Parctică muzica încă de la vârsta de 10 ani.

Iar acum, grație clarinetului, își petrece timpul liber într-un mod mai plăcut, mai vesel.

Pentru început, Brett a făcut o incursiune importantă în cunoașterea muzicii populare moldovenești. Recunoaște că nu a știut nimic de muzica populară din țara noastră, dar nici despre dansurile populare, în special hora, care a ajuns să o îndrăgească, ba chiar și să o danseze. „Muzica moldovenească este o legătură între ambele culturi. Între Statele Unite și Moldova. Aduc cultura mea în Moldova și când mă întorc în Statele Unite, aduc cultura moldovenească”, a spus tânărul american.

Colegii din orchestră susțin că Brett are o reușită remarcabilă și îi vin în ajutor ori de câte ori, acesta întâmpină dificultăți. „Este un băiat care a dorit să însușească folclorul nostru moldovenesc, își dă străduința. Îl ajutăm atunci când ceva nu înțelege”, spun colegii de breaslă.

Brett, într-un timp foarte scurt, a reușit să se evidențieze la repetiții prin faptul că depune mult efort și străduință. „E un băiat bun, străduitor, se vede asta la repetiții. Deși nu are nici un angajament față de orchestră, acest lucru nu îl împiedică pe Brett să vină regulat la repetiții, este serios față de lucrul pe care-l face și, cel mai important, nu întârzie”, a subliniat Dumitru Plaschevici, dirijorul orchestrei.

Brett Fitzgerald a reușit să înregistreze, într-un timp foarte scurt, și primele succese memorabile, de altfel. El a avut ocazia să evolueze, împreună cu orchestra, la o emisiune televizată. El a spus că purtarea hainelor tradiționale și interpretarea muzicii populare a fost o experiență impresionantă. Succele lui au fost remarcate și de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova.

În luna iunie, după ce își va încheia misiunea de voluntariat în Moldova, Brett Fitzgerald va reveni în Statele Unite ale Americii. Până atunci însă, mai are o dorință, să meargă la o nuntă tradițională moldovenească.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *