Psihologii școlari din raionul Ungheni vor fi instruiți cum să recunoască și să intervină în cazurile de violență asupra copiilor

20 de psihologi școlari și din cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică, din raionul Ungheni, dar și Cahul, își vor fortifica capacitățile pentru a preveni, identifica și oferi asistență copiilor afectați de violență. Aceștia vor participa la Programul de instruire „Răspunsul serviciului psihologic la cazurile de violență asupra copiilor”, organizat de CNPAC în cadrul Proiectului EVA.

Programul se va desfășura online în perioada februarie-martie 2022. Timp de 15 sesiuni, participanții vor aborda subiecte precum: indicatorii și consecințele violenței asupra copiilor; sistemul de referire a cazurilor suspecte de violență; primul contact cu copilul suspectă victimă a violenței și desfășurarea interviului de protecție; instrumente de lucru în asistența psihologică a copiilor victime sau martori ai violenței; planificarea, organizarea și realizarea activităților de prevenire a violenței adresate copiilor, părinților și cadrelor didactice.

„Pe parcursul instruirilor, specialiștii vor putea, în baza aspectelor științifice și a experiențelor lor practice, să-și formeze acelea atitudini, cunoștințe și abilități, care vor fi utile și importante pentru identificarea și asistența în cazurile de violență, inclusiv violență în bază de gen, în prevenirea violenței și crearea unui mediu protector atât în cadrul instituțiilor de învățământ, cât și în comunitățile în care trăiesc”, a menționat Victoria Adăscăliță, facilitatoarea programului, psihologă-supervizoare CNPAC.

 Despre importanța programului de instruire, a vorbit și Virginia Rusnac, directoare a Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

 „Presiunea față de psihologi este mare, aceasta ne aduce în situația de a face față provocărilor, pentru că în spatele provocărilor sunt copiii, sunt situații de viață prin care trec acești copii, situații în care trebuie să dăm dovadă de competențe și profesionalism pentru a veni în ajutor. CNPAC prin această instruire vine să răspundă la necesitățile psihologilor și ne oferă o expertiză valoroasă în domeniile protecției copilului, pe subiecte vulnerabile pe care le avem în domeniul educațional.”

 Gheorghe Trofin, coordonatorul de programe protecția copilului, din cadrul UNICEF, accentuează că psihologii joacă un rol central în prevenire, combatere, cât și în acordarea suportului psihologic ca răspuns la violență.

„În multe cazuri, pentru copiii afectați de violență – psihologii sunt colacul de salvare, mai ales în cazurile grave, de lungă durată sau violență sexuală. Suportul psihologic este o resursă încă foarte puțin utilizată și apreciată în Republica Moldova, ceea ce necesită eforturi comune și închegate pentru a contribui la creșterea capacităților, a utilizării și îmbunătățirii accesului la serviciile psihologice calitative pentru toți copiii. Sunt bucuros că am reușit să oferim o resursă atât de importantă pentru psihologii școlari și cei din cadrul Serviciilor de asistență psihopedagogică, în acordarea suportului necesar copiilor victime a violenței. Sper ca această resursă să devină curând accesibilă și utilizată la nivel național”, a subliniat dânsul.

 Datele Ministerului Educație și Cercetării arată că doar în semestrul II al anului de studii 2020-2021 au fost înregistrate circa 3.595 de cazuri de violență, neglijare, exploatare și trafic al copiilor.

Această activitate este realizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *