Sculptorul unghenean, Dumitru Verdianu, a primit titlul onorific de „Maestru în Artă”

Dumitru Verdianu sculptor
În fotografie: Dumitru Verdianu acasă, la Ungheni

Renumitului sculptor unghenean, Dumitru Verdianu, i-a fost conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”, prin decretul din 14 ianuarie 2022, semnat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Deși e stabilit de mai bine de trei decenii în Austria, nu și-a uitat orașul natal. Aici și-a lăsat aproape 10 din lucrările sale, printre care basorelieful lui Ion Creangă la liceul cu același nume, bustul lui Gheorghe Asachi în fața Liceului cu nume omonim, sculptura „Mihai Eminescu și Ion Creangă – un ultim adio” – în scuarul Școlii de Muzică. În preajma școlii pe care a absolvit-o, în prezent Liceul „Mihai Eminescu”, este instalată sculptura sa „Întoarcerea fiului rătăcitor”.

„Cea mai mare parte a lucrărilor sale au o legătură nemijlocită cu biografia sa. Motivul familiei este recurent. Sculptorul a cioplit în piatră chipurile bunicilor, părinţilor sau ale rudelor sale din Ungheni, integrându-le în niște compoziții pe care le-a situat sub semnul biblic al reîntâlnirii. De aceea, figurile apropiaţilor sculptorului sunt extrem de expresive”, spune scriitorul Dumitru Crudu, care este și el unghenean, despre sculptorul Dumitru Verdianu.

Inițiativa de a-i solicita Președinției să-i confere lui Dumitru Verdianu titlul de „Maestru în Arte” a venit din partea Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, fiind susțnută de Primăria municipiului Ungheni și Secția Raională Cultură și Turism.

NOTĂ: Dumitru Verdianu s-a născut pe 14 octombrie 1954 la Ungheni. Aici a frecventat Școala de pictură, după care a studiat la Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău. Și-a continuat instruirea artistică la Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, apoi la Universitatea de Artă din Viena, obținând titlul de Magister Artius.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *