Istoria de secole a unei familii din Vălcineț a încăput într-o carte editată

După ani buni de muncă în care a cules date și mărturii, Vladimir Fisticanu de la Vălcineț, Călărași, și-a văzut un vis realizat.

Monografia ”Neamul Fisticăneștilor” a văzut lumina tiparului în acest an, la Editura ”Tehnica-UTM” din Chișinău, conținând aproape 200 de pagini de istorie.

Vladimir Fisticanu s-a născut acum 76 de ani la Vălcineț. După ce a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a revenit în sat, unde a lucrat 46 de ani ca profesor de fizică și matematică, iar timp de două decenii a fost și director de gimnaziu. Din anul 2008 este la pensie, iar gândul de a scrie o carte despre neamul său, l-a măcinat ani buni.

”Inițial aveam ideea de a realiza genealogia familiei noastre, dar pe parcurs am înțeles că ar fi bine dacă în carte s-ar regăsi și alte date interesante despre localnici, astfel încât să fie curioasă cât mai multă lume să o răsfoiască. Așa că am adunat date, dar și mărturii, fotografii, iar într-un final în carte se regăsesc și neamuri și mai puțin neamuri, dar toate se leagă de istoria Vălcinețului”, povestește autorul.

Timp de vreo cinci ani, fostul profesor a trudit la colectarea informațiilor de la arhiva raională, dar și de la cea națională, de unde a putut colecta numeroase date, a purtat multe discuții cu oamenii din sat, ca într-un final să realizeze o carte complexă, ce abundă în referințe.

Starea de sănătate a lui Vladimir Fisticanu s-a înrăutățit în ultimii ani, dar, cu toate astea, bărbatul nu s-a lăsat și a continuat să scrie la calculator date și povestiri despre neamul său. ”În ciuda tuturor greutăților, am hotărât să mă ocup cu ceea ce îmi stă în putere, să fiu util urmașilor noștri, lăsându-le ca moștenire povestiri despre neamul Fisticăneștilor din Vălcineț. Am colectat multe date. Pe unele le-am luat din arhivă, pe altele de pe internet, dar cele mai de folos mi-au fost amintirile din viață”, a declarat autorul.

De numele de Fisticanu sunt legate nu mai puțin de 640 de persoane de la Vălcineț, numele complet al cărora, dar și alte detalii, se regăsesc în monografie. Chiar și numele fisticăneștilor ce s-au născut în 2020 sunt menționate în carte.

Se pare că ”rădăcina” de la care a pornit numele de Fisticanu la Vălcineț a fost Pavel Fiștîcan născut la 1740, venit aici de la Vaslui. Pavel Fisticanu a murit la 1838, la vârsta de 98 de ani, având patru feciori – pe Vasile, Ștefan, Tănase și pe Toma. Astfel, Fisticanii s-au împărțit în patru ramuri viguroase, care au crescut și s-au înmulțit în timp. ”Posibil că Pavel Fisticanu ar fi putut veni de la Vaslui printre meșterii care au luat parte la zidirea Mănăstirii Căpriana, deoarece și la Căpriana sunt mai multe familii care poartă același nume. În județul Vaslui este o localitate numită Fîstîci, de aici și numele”, crede autorul monografiei.

Profesorul Fisticanu a depus mult suflet ca monografia să fie una complexă și să ofere multe răspunsuri legate de istoria satului. ”Reîntorcându-mă la familie, vreau să spun că anume la bătrânețe se vede ca-n palmă cum ți-a fost familia – în faptul cum îngrijim unul de altul, cum îngrijesc copiii de părinți. Nimic nou, filosofia e scurtă: ce ai semănat, aceea culegi”, a scris autorul pe una dintre pagini.

Din pozele din carte se poate lesne vedea că neamul Fisticanu a dat lumii oameni mari: preoți, interpreți, profesori, medici, silvicultori etc. Acum, că au o carte a lor, Fisticăneștii împrăștiați prin lume au șansa să își achiziționeze genealogia numelui pe care-l poartă, la un preț foarte mic. Fostul profesor de fizică a scos cu greu cele trei sute de exemplare de carte, iar acum, pentru a-și putea întoarce datoriile, rămâne să le vândă vălcinețenilor. Cei interesați pot trece pe la casa fostului director, sau pe la biblioteca din sat, iar bibliotecarele de acolo îi vor da o mână de ajutor autorului pentru a-și vinde minunata carte.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *