Evenimente și date remarcabile pentru municipiul Ungheni în anul 2022

Anul 2022, va aduce, pentru municipiul Ungheni, numeroase date remarcabile și aniversări. În acest an, pe 20 august, se împlinesc 560 de ani de la prima atestare documentară a Ungheniului cu numele său inițial, Unghiul.


210 ani de la prima dezmembrare în două a Ungheniului
La 16 mai, 1812, urmare a Tratatului de pace de la București, Imperiul Rus a anexat Moldova dintre Prut și Nistru, hotarul fiind trasat pe râul Prut. În consecință, satul Ungheni, care era situat pe ambele maluri ale Prutului, a fost împărțit în două. Rude apropiate, frați și surori, părinți și copii, au fost despărțiți pentru ani mulți. În acel an, la Dănuțeni a fost instalat un pichet de grăniceri.

145 de ani de la înființarea localității Ungheni-gară
În anul 1877, pe moșia boierului Mihail Buznea a apărut o nouă entitate – localitatea Ungheni-gară, de unde, ulterior, a pornit dezvoltarea actualului municipiu Ungheni.

140 de ani ai Bisericii „Sf. Nicolae”
În anul 1882, la Dănuțeni, prințul Constantin Moruzi ctitorește biserica „Sf. Nicolae”, monument de istorie și cultură ecleziastică. După 82 de ani de activitate, în 1964, regimul comunist a închis biserica, dar nu a reușit s-o lichideze. Abia în vara anului 1988, la insistența enoriașilor, a fost redeschisă.

115 ani de la prima propunere de a institui la Ungheni o administrație orășenească
În anul 1907, Ungheniul număra 2300 de suflete, ocupa un teren de 30 de desetine și se afla pe moșia nobilului Mihail Biznea. Atunci, administrația țaristă, pentru prima oară, pune problema instituirii la Ungheni a unei administrații orășenești.

70 de ani de la:
– adoptarea Primului Plan Urbanistic al Ungheniului;
– instalarea, aproape de centrul localității, a monumentului lui Grigore Kotovschi;
– darea în exploatare a casei orășenești de cultură (iunie 1952), demolată ulterior, iar pe locul unde se afla a fost construit edificul actualei primării.

55 de ani de la fondarea Muzeului de Istorie și Etnografie
La 13 iunie 1967, la Ungheni a fost deschisă prima instituție muzeistică din partea de vest a Moldovei Sovietice. Inițial, muzeul a activat în Biserica „Alexandru Nevski”, pe care autoritățile comuniste o închiseseră în 1959. Din anul 1988, odată cu redeschidrea bisericii, muzeul își desfășoară activitatea în sălile Palatului de Cultură.

50 de ani de la includerea, în componența orașului Ungheni, a satelor Berești și Mânzăteștii Vechi (Vasilica)
În luna iulie 1972, satele Berești și Vasilica sunt incluse în componența Ungheniului, căruia i-a fost acordat, tot atunci, pentru prima oară, statutul de municipiu (oraș de subordine republicană).

20 de ani de la fondarea ZEL „Ungheni–Business”
Pe 25 iulie 2002, la Ungheni era creată Zona Economică Liberă „Ungheni–Business”, care a impulsionat dezvoltarea economică a municipiului și a creat sute de locuri de muncă noi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *